fbpx

Япония – красота и история в една различна част на света/авторска програма

Географско положение на Япония: островна държава в източна Азия
Език: японски
Средна месечна температура: януари (-5,6°С), в южните острови до 16 градуса Сº; юли (22, 28°С)
Столица: Токио
Валута: японска йена (JPY)
Часова зона: UTC +9
Религия: шинтоисти – 81,7%, будисти, християни – 1,3%, други – 0,7%.
Най-подходящото време за посещение на Япония: периода април(сезонът на вишните) – октомври( когато кленовете се изпъстрят във всички тонове на червеното)
Визи: не се изискват визи за период не по-дълъг от 90 последователни дни
Интересна информация: Японците много обичат храната и обожават да говорят за храна. Докато се храните, се смята за неучтиво, ако не похвалите храната многократно. В Япония честта е много важна. Тя е единствената страна в света, в която една минута се смята за сериозно закъснение. Планината Фуджи е частна собственост и принадлежи на един японски храм. Японците нямат отделни наименования на месеците. Вместо това те са наричани с поредни номера.

Тур оператор „Рапо травел“ ви предлага една богата авторска програма

в красивата и неповторима Япония. Потопете се и се запознайте отблизо с една различна част от света.

Разгледайте детайли за офертата ни по-долу:

 

Ден 1

София – Токио 

Пристигане в Токио, посрещане от представител на местния ни партньор. Трансфер до хотела и настаняване.

Свободно време за почивка, разходка по желание и нощувка.

Ден 2

Токио/ Закуска, Вечеря

Акцентите в този ден: Светилището „Асакуса“ (Asakusa-jinja) е един от най-известните шинтоистки храмове в града, разположен в района на Асакуса в Токио. Познат е още и като „Санджа-сама“ (Светилище на тримата богове), което е част от по-голямо групиране на свещени сгради в района – „Сенсо Джи“(Senso-ji) – най-стария и един от най-значимите храмове в Токио, в чието съседство има пететажна пагода, светилището „Шинто“,  както и много магазини с традиционни стоки, разположени на търговската улица „Накамисе“. Кулата „Небесно дърво“ (Tokyo Skytree) е най-високата телевизионна кула в света, висока 634 м. Токийския императорски дворец („Imperial Palace“) е основното жилище на Императора на Япония. Разположен е в красив парк в Токио и  включва главния дворец, частните жилища на Имперското семейство, архив, музеи и административни офиси. Построен е на мястото на стария замък „Едо“. Общата му площ, включваща градините е 1,15 кв. км. Ginza е един от най-големите търговски райони в града, известен с луксозните бутици, както и с престижните коктейл и суши барове.

След обиколния тур, връщане в хотела и нощувка.

Ден 3

Toкио /Закуска, Вечеря.

Акцентите в този ден: Nikko Toshogu е шинтоистки храм, разположен в Никко, префектура Точиги, Япония. Заедно с храма Футарасан и Рино-джи, той формира светилищата и храмовете на Никко, обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Lake Chuzenji и Kegon Falls. Езерото Чузенджи наричано още Море на щастието, е живописно езеро в националния парк Никко в град Никко, префектура Точиги. Създаден е преди 20 000 години, когато връх Нантай изригва и блокира реката. Езерото е с площ от 11,62 km² и обиколка от 25 km. Водопадът Кегон се намира на езерото Чузенджи в националния парк Никко. Водопадите са се образували, когато река Дайя е била пренасочена от потоци лава. Shinkyo Bridge – според легендата, будисткият монах Шодо, първият главен жрец на Нико, помолил планинските божества за помощ при пресичането на река Дая, в който момент се появили две змии и се превърнали в мост. Мостът принадлежи на светилището Nikko Futarasan-jinja и е обявен за обект на световното наследство през 1999 г.

След обиколния тур, връщане в хотела и нощувка.

Ден 4

Toкио /Закуска, Вечеря.

Акцентите в този ден: Meiji Shrine (храмът Мейджи) е шинтоистки храм в Шибуя, Токио, който е посветен на обожествените духове на император Мейджи и съпругата му императрица Шокен. Храмът Мейджи е завършен през 1920 г. и се е превърнал в най-известния шинтоистки храм в Япония. Omotesando е оградена с дървета алея, разположена в Шибуя и Минато, простираща се от входа на храма Мейджи. Harajuku – е оживен район, известен с колоритното си улично изкуство, магазините за екстравагантни облекла и маскарадни костюми по улица Такешита, а по околните улици се редят малки барове и модерни кафенета. Akihabara – е оживен търговски център, известен с търговията на електроника, която се предлага както на малки щандове, така и в големи универсални магазини. Акихабара получава прозвището „Електрическият град“ след Втората Световна война.Понастоящем Акихабара е считан за отаку център, както и за търговски район за видео игри, аниме, манга и компютърни приспособления. В района може да се видят често хора, облечени като герои от анимета. Друга типична атракция са множеството кафенета с т.нар. прислужници (момичета, облечени като прислужници).

Ден 5

Токио – Хаконе – Матсумото (прибл. 4:30 часа) /Закуска, Вечеря.

След закуска се отпправяме към Хаконе, планински град, разположен в японския национален парк „Фуджи“. Известен е с курортите си с горещи извори (онсен) , с живописния изглед към емблематичния вулкан Фуджи, въжената линия над долината Овакудани, храмът „ Хаконе“, както и Шинто светилището с червена порта- „тори“, с изглед към езерото Аши.

Акцентите в този ден: Оshino hakkai – това са осемте извора открити в Ошино, Яманаши, Япония. Водата от водоносния хоризонт от планината Фуджи излиза на земята, за да образува тези извори. Те са природен паметник на Япония, част от обекта на световното наследство на планината Фуджи и една от важните туристически атракции на префектура Яманаши. Hakone Ropeway – Платформата за наблюдение предлага спираща дъха гледка към Окувадани, най-известното туристическо място в Хаконе. Пустият планински склон, покрит със струйки дим, създава отчетлива сцена, която подхожда на предишното име на района „Hell Valley“. Изкачвайки се по въжената линия има множество живописни места, които могат да се видят. Пътувайки от Sounzan до Owakudani има място, където въжената линия минава над долината на около 130 метра от земята, предлагайки спираща дъха природа, а пътниците могат да видят дъното на долината отдолу. И не на последно място, отсечката към Togendai, предлага изключителна и неповторима гледка към планината Fuji и езерото Ashi. Lake Achi crise – през този ден ще направиме кратък круиз по езерото Аши, ще научим много интересни факти за района, а защо пък не и да си купим „естествено боядисани“ яйца в горещите гейзери. Отпътуване към Матсумото.

Настаняване в хотел в Матсумото и нощувка.

Ден 6

Матсумото – Каназава/Закуска, Вечеря

Акцентите в този ден: Matsumoto Castle – замакът Мацумото се намира в префектура Нагано, в град Мацумото. Строен е в края на 16-ти век и е един от трите най – известни и красиви замъци в японската история. Замъкът Мацумото е от типа „hirajiro“, което в превод означава „замък в равнината“, за разлика от типичните за това време замъци, строени на хълм или в планината. Главната функция на замъка Мацумото е била защитна, затова в началото са били построени само кулата и купола, а на по-късен етап, след войните е построена и третата кула, която служела за наблюдение на Луната. Фасадата на замъка е в черно и бяло, а около него е изграден защитен ров. Особено впечатляваща е отбранителната кула, която е висока пет етажа. Този замък е един от символите на Япония. Takayama Sannomachi – Старият град на Такаяма някога е бил оживен център, привличащ фермери, занаятчии и търговци от цялата околност. Днес е красиво запазен, с многообразие от сгради и  улици от къщи, датиращи от периода Едо (1600-1868). Южната половина на стария град и най-вече квартала „Санномаши“  впечатляващ как е съхранил и до днес духа и атмосферата на оживен търговски център от далечна епоха. Shirakawago – регионите Shirakawago и съседните Gokayama се простират по долината на река „Shogawa“ в отдалечените планини, които се простират от префектурите Gifu до Toyama. Обявени за обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО, те са известни със своите традиционни ферми „gassho-zukuri“, някои от които са на повече от 250 години. Gassho-zukuri означава „изграден като ръце в молитва“, тъй като стръмните сламени покриви на селските къщи приличат на ръцете на будистки монаси, стиснати една в друга в молитва. Архитектурният стил се развива в продължение на много поколения и е проектиран да издържи на големите количества тежък сняг, който пада в региона през зимата. Покривите, направени без пирони, осигуряват голямо таванско пространство, използвано за отглеждане на копринени буби.

Настаняване в хотел в Каназава и нощувка.

Ден 7

Каназава – Киото/Закуска, Вечеря

Акцентите в този ден: Дворецът Каназава (Kanazawa Castle) се намира в едноименния японски град Каназава, който пази хилядолетната култура и традиция на японците все още жива. От 1583 г. до края на периода Едо замъкът Каназава е бил седалището на могъщия клан Маеда, господари на провинция Кага, нареждаща се на второ място по отношение на размер и богатство. Замъкът е опожаряван няколко пъти през вековете, а последните пожари от 1881 г. са оцелели само два склада и портата Ишикава-мон. Построена през 1788 г., „Ишикава-мон“ и досега служи за основен вход. Kenrokuen Garden – името Кенрокуен в букваленн превод означава „Градината на шестте великолепия”. Року означава шест, а великолепията са атрибутите за перфектност, съгласно китайската теория за изграждане на градини: пространственост, спокойствие, дизайн, старинност, водни потоци и панорамен изглед; Просторните площи са били външната градина на замъка Канадзава, построени от управляващото семейство Маеда за период от почти два века. В нея са засадени разнообразни цъфтящи дървета, които придават на градината различен вид за всеки сезон. Водата се отклонява от далечна река чрез сложна водна система, построена през 1632 г., за да захранва различните потоци и езера на Кенрокуен, включително двете основни езера в градината- „Kasumigaike“ и „Hisagoike“. Високият над два метра фенер Котоджиторо, уникално изграден с два крака вместо един, стои на северния бряг на езерото Касумигаике и е емблематичен символ на Кенрокуен. Освен това фонтанът под езерото Касумигаике е един от най-старите в Япония и се захранва от спада на надморската височина от езерото, което кара водата да извира на 3,5 метра височина. Междувременно близкото езеро Hisagoike разполага с малък водопад. Higashi chayagai(Хигаши Чая) – квартала на гейшите в Каназава. В японската култура къщите на гейшите са били традиционни места за пиршества и забавления още от периода Едо. Наричани още „чайа“, те са местата, където гейшите забавляват богатите благородници и богатите търговци. Гейшите са японски артистки, които изпълняват танци и свирят на традиционни японски инструменти. Къщите на гейшите в Хигаши Чая имат зашеметяващ традиционен вид. Te се характеризират с красива решетка от външната страна на първия етаж, наречена „кимусуко“ и стаите за гости в японски стил, разположени на втория етаж. По време на периода Едо строителството на двуетажни сгради, с изключение на къщите на гейшите, е забранено, което прави външния им вид още по-впечатляващ. Кварталът включва съоръжения, където можете да видите интериора на къща на гейша, която е построена преди почти 200 години, както и доста стари сгради са обновени в ресторанти, кафенета и магазини за сувенири. Nagamachi Bukeyashiki(Нагамачи)е бил самурайски квартал, разположен в подножието на бившия замък Канадзава, където са живеели самураите и техните семейства. Районът запазва историческа атмосфера със своите съхранени жилища, земни стени, частни входни порти, тесни алеи и водни канали. Една от основните атракции на района е централно разположеният „Nomura-ke“- реставрирана самурайска резиденция, показваща начина на живот и артефактите от ерата на възхода на самураите. Kinkakuji temple (Кинкаку-джи) – „Златен павилион“ е дзен храм в северната част на Киото, чиито горни два етажа са изцяло покрити със златни листа. Официално известен като Rokuonji, храмът е бил пенсионна вила на шогуна Ашикага Йошимицу и според завещанието му става дзен храм на сектата Риндзай след смъртта му през 1408 г. Кинкаку-джи е впечатляваща сграда, построена с изглед към голямо езеро, и е единствената сграда, останала от бившия пенсионен комплекс на Йошимицу, като комплекса е изгарял многократно през цялата си история.

Настаняване в хотел в Киото и нощувка.

Ден 8

Киото/Закуска, Вечеря

Акцентите в този ден: Fushimi Inari (Фушими Инари) – Храмът Фушими Инари Тайша е важен шинтоистки храм в южната част на Киото. Известен е с хилядите си червени порти тории, които се простират в мрежа от пътеки зад основните му сгради. Пътеките водят в гористата гора на свещената планина Инари, която се извисява на 233 метра и принадлежи на територията на светилището. Kodaiji temple (Кодайджи) е изключителен храм в квартал Хигашияма в Киото. Създаден е през 1606 г. в памет на Тойотоми Хидейоши, една от най-великите исторически фигури на Япония, от съпругата на Хидейоши -Нене, която също е посветена в храма. Кодайджи принадлежи към сектата Риндзай на дзен будизма. Основните му сгради са построени в пищния стил от епохата на обединението на Япония с финансовата подкрепа на наследника на Хидейоши Токугава Йеясу. Те се отличават с богато декориран интериор и са заобиколени от красиви дзен градини. Rengeoin Sanjusangendo (Санджусангендо) е популярното име за Ренгео-ин, храм в източната част на Киото, който е известен със своите 1001 статуи на Канон, богинята на милосърдието. Храмът е основан през 1164 г. и е възстановен век по-късно, след като оригиналната структура е била унищожена при пожар. С размери 120 метра, храмовата зала е най-дългата дървена конструкция в Япония. Името Sanjusangendo (буквално „33 интервала“) произлиза от броя на интервалите между подпорните колони на сградата, традиционен метод за измерване на размера на сграда. Kiyomizu temple (Кийомизудера) – „Храм на чистата вода“ е един от най-известните храмове в Япония. Основан е през 780 г. на мястото на водопада Отова в гористите хълмове източно от Киото и получава името си от чистите води на водопада. Първоначално храмът е бил свързан със сектата Хосо, едно от най-старите училища в рамките на японския будизъм, но формира своя собствена секта Кита Хосо през 1965 г. През 1994 г. храмът е добавен към списъка на обектите на световното наследство на ЮНЕСКО. Кийомизудера е най-известен със своята дървена сцена, която излиза от основната зала, на 13 метра над хълма.  Arashiyama(Арашияма)  е квартал в западните покрайнини на Киото. Районът е популярна дестинация от периода Хейан (794-1185 г.). Арашияма е особено атрактивен по време на сезона на черешовия цвят и есента. Мостът Togetsukyo е добре известната централна забележителност на Arashiyama. Наблизо има много малки магазини, ресторанти и други атракции, включително храма Tenryuji, известните бамбукови горички на Арашияма.

Прибиране в хотела в Киото и нощувка.

Ден 9

Киото – Хирoшима-Осака/Закуска, Вечеря

В този ден придвижването между Киото и Хирошима и Хирошима и Осака ще бъде с високоскоростен влак „bullet train“.

Акцентите в този ден: Peace Memorial Park and Museum – Мемориалът на мира в Хирошима (куполът на Генбаку) се намира на мястото, където на 6 август 1945 г. е хвърлена първата атомна бомба в света. Като по чудо, тъй като бомбата е била пусната точно отгоре, сградата е избегнала пълното унищожение и стои неподвижна дори до днес в повече или по-малко оригиналния си вид. Той е регистриран като обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО като предупреждение и с желание да не се повтаря трагедията. Miyajima (Itsukushima Shrine) Вековното селище Ицукушима, още познато като Мияджима, е източникът, както на славата, така и на името на острова. Въпреки, че официално островът носи името Ицукушима, по-поулярното му име е Мияджима, което буквално означава остров-светилище на японски, благодарение на “звездната си атракция”. Храмът е известен в цял свят със своята емблематична “плаваща“ порта тори. Храмът и портата са уникални, тъй като са построени над вода, привидно плаващи в морето по време на прилив. Светилището се състои от множество сгради, включително молитвена зала, основна зала и театрална сцена, които са свързани с крайбрежни алеи и се поддържат от колони над морето.

Настаняване в хотел в Осака и нощувка.

Ден 10

Осака-Нара/Закуска, Вечеря

Акцентите в този ден: Osaka castle – Строителството на замъка Осака започва през 1583 г. на мястото на бившия храм Ишияна Хонганджи, който е бил разрушен от Ода Нобунага тринадесет години по-рано. Той е замък с дворец, построен от Тойотоми Хидейоши през 1583 г. и е сред основните забележителности на Япония и символ на Осака. Има и голямо историческо значение, Тойотоми Хидейоши планира замъкът да стане център на нова, обединена Япония под управлението на Тойотоми. Това е най-големият замък по това време. Umeda skybuilding – грандиозна високата сградата Umeda Sky  се намира в квартал Кита в Осака. Известна е още като „новия град Умеда“. Високата 173 метра сграда се състои от две кули, които са свързани помежду си с „Плаваща градинска обсерватория“ на 39-ия етаж. Обсерваторията предлага страхотна гледка към града през прозорците и от откритата си тераса. В сутерена има ресторантски етаж, който копира град от ранния период Шова, докато офисите заемат повечето други етажи. Namba Shinsaibashi –  Районът Минами включва много места, които показват уникалния чар на Осака, като Намба, Дотонбори и Сеничиме. В периода Едо са построени театри в близост до река Дотонбори, което полага основите на развлекателния град, който виждате днес. С добър достъп до близките региони, включително Нара, Уакаяма, Нагоя и Мие, районът Минами е огромен център на града, оживен с много хора, идващи от различни места. Kasuga taisha (Касуга Тайша) е най-известното светилище на  град Нара, посветен на божеството, отговорно за защитата на града. Касуга Тайша е също така светилището на Фудживара, най-могъщият семеен клан в Япония. To e създадено през 768 г. и преустройвано няколко пъти през вековете.  Касуга Тайша е известен със своите фенери, които са дарени от поклонници. Стотици бронзови фенери висят от сградите и също толкова каменни, светят, очертавайки пътя към него. Те се запалват само два пъти годишно по време на два фестивала в началото на февруари и средата на август. Todaiji temple (Тодайджи)  „Великият източен храм“ е един от най-известните и исторически значими храмове в Япония и забележителност на Нара. Храмът е построен през 752 г. като главен храм на всички провинциални будистки храмове в Япония и става толкова мощен, че столицата е преместена от Нара през 784 г., за да се намали влиянието на храма върху правителствените дела.

Връщане в хотела в Осака и нощувка.

Ден 11

Осака-София/Закуска

Oсвобождаване на стаите и трансфер до летището в Осака за полет до София.

 

Пакетни цени:

Посочените в таблиците цени подлежат на препотвърждение в зависимост от конкретния период на пътуване.

брой хора /

Категория хотели

нисък сезон

6 човека4 човека2 човекаДопл.- ед. стаяДопл. за вечери
3 *5 388 лв.5 688 лв.6 088 лв.130 лв.580 лева
4*5 548 лв.6 048 лв.6 548
160 лв.1100 лева
5* по запитванепо запитванепо запитванепо запитванепо запитване

 

брой хора /

Категория хотели

висок сезон

6 човека4 човека2 човекаДопл.- ед. стаяДопл. за вечери
3 *6 188 лв.6 488 лв.6 888 лв.130 лв.580 лева
4*6 248 лв.6 748 лв.7 248
160 лв.1100 лева
5* по запитванепо запитванепо запитванепо запитванепо запитване

* Цените в посочените таблици за екскурзия в Япония са в лева, при настаняване на човек в стандартна двойна/тройна стая;

**Посочените пакетни цени са калкулирани при курс: 100 йени = 1,214 лева и при промяна на валутния курс на йената към лева организаторът си запазва правото да внесе корекция в общата пакетна цена.

*** Посочените пакетни цени се калкулират по курс на лева спрямо йената в деня на плащенето в банката на Туроператора/посочена в договора/.

****При група от 15+ човека за  екскурзия в Японияя, „Рапо Травел“ осигурява придружител от агенцията. 

***** Програмата е индивидуална и важи при минимум записани 2 туристи.

„Рапо Травел“ препоръчва сключване на застраховка „Отмяна на пътуване“, която покрива рисковете от загуба на суми, поради невъзможност за пътуване. Препоръчително е този вид застраховка да бъде направена в деня на авансовото плащане. За повече информация относно условията на застраховката, моля свържете се с нашия офис.


Цената включва:

 • Посрещане и трансфер от летището в Токио до хотела;
 • 4 нощувка в хотел в Токио, в избрана категория хотел с включена закуска;/Hotel Metropolitan Ikebukuru– или подобен;
 • 1 нощувка в хотел в Матсумото, в избрана категория хотел с включена закуска;/Matsumoto Hotel Marunouchi или подобен;
 • 1 нощувка в хотел в Каназава, в избрана категория хотел с включена закуска;/ Kanazawa Tokyo Hotel  или подобен;
 • 2 нощувки в хотел в Киото, в избрана категория хотел с включена закуска;/ Kyoto Miyako Hotel Hachijo или подобен;
 • 2 нощувки в хотел в Осака, в избрана категория хотел с включена закуска;/ Hotel Vischio Osaka или подобен;
 • Транспорт с лицензиран и климатизиран автобус по време на целия тур с професионален водач на английски език;
 • Входни такси за посещаваните обекти
 • Минерална вода/1 бут./чов./ден;
 • Билети за скоростен влак по маршрут:   Киото – Хирошима и Хирошима – Осака;
 • Трансфер до гарата в Киото; 
 • Трансфер до гарата Хирошима;
 • Транспорт на основния багаж отделно от групата от Киото до Хирошима и от Хирошима до Киото;
 • Tуристическа застраховка с покритие до 10 000 лева; 
 • Tуристическа застраховка с покритие до 10 000 лева; 

Цената не включва:

 • Самолетен билет София – Токио – Осака – София;
 • Доплащане за вечери/по желание;
 • Бакшиши за екскурзоводи и шофьори (при добро обслужване е прието да се дават по 5-6 щ.д. на човек на ден);
 • Застраховка “ Отмяна на пътуване“;
 • Допълнителни екскурзии по желание или дейности неописани в програмата;

Необходими документи:

 • Международен паспорт с мин. валидност 6 месеца след датата на връщане;
 • За деца до 18 г. пътуващи с един или без родител, нотариална заверено пълномощно от единия или двамата родители! При пътуване на дете само с единия родител се изисква нотариално заверена декларация от липсващия, по време на пътуването родител.

Условия и забележки:

 • При записване и сключване на договора се внася депозит в размер на 50%;
 • Доплащане се прави до 45 дни преди отпътуване;
 • Цената на екскурзията е калкулирана при курс на 100 йени = 1,214 лева;
 • Пътуването като цяло НЕ Е подходящо за лица с ограничена подвижност.
 • Пътуването е без задължителнимедицински изисквания за имунизации;
 • Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на мероприятията по програмата.
 •  В случай, че ПОТРЕБИТЕЛЯТ прекрати доброволно своето пътуване, през времетраенето му, всички допълнителни разходи, включително и транспортните, са за негова сметка.
 • ПОТРЕБИТЕЛЯТ има право да прехвърли правото си на пътуване на трето лице в срок съобразно изискванията на програмата и издаване на самолетни билети по международни полети и не по-късно от 45 дни преди пътуването, като се задължава да заплати на ТУРОПЕРАТОРА само дължимите суми, свързани с евентуалното преиздаване на билетите.

Още интересни факти за Япония:

На японски името на страната е „Nippon“ (Нипон) или„Nihon“ (Нихон) – буквалното значение на думата е „Произход на слънцето“. Западът перифразира това, като „Страната на изгряващото слънце“. Но защо японците наричат страната Нихон? Това идва от съседите им- Китай. Най- ранното споменаване за Япония е открито в китайска книга от 111 година, там страната е описана от гледна точка на китайците. Тъй като Япония се намира на изток спрямо Китай, когато Китай гледа в посока Япония, това съвпада с посоката на изгряващото слънце. Така Япония получава своето име.

„Ханами“ е японски традиционен обичай, в който хората се наслаждават на преходната красота на цветята. В тази графа най- често спада черешата „Сакура“. От края на март до началото на май цъфтят черешови дървета в цяла Япония. Ханами се състои предимно в открито парти под сакура през деня или през нощта. Сакура е различна от останалите вишневи и черешови дръвчета- тя не дава плод. Японците приемат нейният цвят за свое национално цвете.

Такао-сан, е най-посещаваната планина в света – намира се в западните покрайнини на Токио.

Вулканът Фуджи, освен чудо на природата, се смята и за свещено място.

Будистите го смятат за врата към отвъдния свят. Мястото заема важно място и в шинтоизма, чиито последователи вярват,че дърветата, скалите, почвата и въздуха се обитават от богове и духове.

Храната за японците е много важна. Няма да срещнете японец на улицата, който се храни вървейки. Това за тях е неприемливо. Освен това, ако ви поканят в дома си, от вас ще се очаква да похвалите няколко пъти поднесените ви ястия.

Ако сте гост в японски дом, задължително се събувате. Това за нашата култура не е нещо необичайно, но за западната е така. Обувките се слагат на определено място. Това правило важи не само за домовете, но и за някои обществени места, като ресторанти, храмове, музеи и др.

Друго полезно нещо, което трябва да знаете е, че задължително госта в Япония носи подарък за домакина. Не е задължително той да е скъп, но е редно да е опакован красиво. От друга страна, ако домакина ви подари подарък, не е учтиво да го отваряте пред него и другите гости.

В Япония, както навсякъде по света, има суеверия.

Едно от тях е за числото 4. Причината е, че начинът му на изписване се доближава до този, по който се изписва думата „смърт“. Именно затова може да срещнете асансьори, в които няма копче за четвърти етаж, прието е да не се подаряват четири броя цветя и т.н.

Японците са известни със своята точност. Дори една минута за тях е сериозно закъснение.Това се отнася и за метрото. Там в най-натоварените часове на деня, потока от хора е толкова голям, че служителите на метростанциите са задължени да натикат качващите се, за да могат да се затворят вратите на мотрисата. За жените осигуряват специални вагони, за да са по-спокойни.

📷 Фотограф/Photographer/заглавна снимка: Tawatchai Prakobkit

Разгледайте също така и подобни на оферта ни за екскурзия то Япония дестинации.

Споделете с приятели: