fbpx

Шри Ланка – Гранд тур в благословената земя

Географско положение: Oстровна държава близо до южния бряг на Индийския субконтинент-известна под името Цейлон
Морски граници: на север с Индия, юг с Малдивите
Език: синхалски и тамилски
Климат: субекваториален, мусонен, на юг – екваториален
Средна годишна температура: 26°С-30°С
Столица/най-голям град: Коломбо
Валута: Шриланкийска рупия (LKR)
Религия: будисти – 69,8%, индуисти – 14,7%, мюсюлмани – 7,6%, християни – 7,5%
Най-подходящото време за посещение на Шри Ланка: януари-септември
Интересно: На местния синхалски език Шри Ланка означава „благословена страна”. Тукашните жители са известни със своята доброжелателност и когато посрещат гости правят това винаги с молитвено събрани длани, поклон и думичката „аюбован” – пожелание за дълъг живот..

Туристическа агенция „Рапо Травел“ ви предлага екскурзия в Шри Ланка. Разгледайте детайли за офертата ни по-долу.

Маршрут: София – Истанбул – Коломбо – Пинавела – Хабарана – Дамбула – Сигирия – Канди – Нувара Елия – Яла – Гел – река Маду – Коломбо – Истанбул – София

 

Ден 1

София – Истанбул

Излитане от София в 21:25 ч. и кацане в Истанбул в 23:50 ч.

Ден 2

Истанбул – Коломбо

Излитане от Истанбул в 02:10 ч. и пристигане в Коломбо в 15:15 ч (технически стоп в Мале). Посрещане и трансфер до хотел Jetwing Lagoon 4* (https://www.jetwinghotels.com/jetwinglagoon) или подобен. Нощувка.

Ден 3

Негомбо – Пинавела – Хабарана

Закуска. Отпътуване за Хабарана. По пътя ще посетим Центъра за отглеждане на слончета – сираци в Пинавела, основан през 1975 година. Ще видим как се хранят слончетата – бебета и ще се запознаем с цялостната програма на този приют за подпомагане на животните, останали сами в джунглата.  При повече късмет може да наблюдаваме и къпането на слончетата в близката река. Пристигане в Хабарана и настаняване в хотел Sigiriyana by Thilanka (https://sigirianaresort.com/) или подобен. Вечеря и нощувка.

Ден 4

Сигирия – Минерия

Ранна закуска и отпътуване за Сигирия, където ще се изкачим на скалната крепост, изградена през V век по времето на цар Касияпа и е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Нарича се „Лъвската скала”и най-интересният фрагмент от нея са световноизвестните фрески „Божествени девойки”, нарисувани с естествени багрила върху мазилка и съхранени цели 15 века. Следобяд  – джип сафари в Минерия, национален парк на площ от 8800 хектара, където освен огромното разнообразие от растения и дървета, могат да се наблюдават многобройни видове бозайници, птици, влечуги и земноводни. Местните наричат Минерия „Храм на слоновете”, а по време на джип сафарито със сигурност ще наблюдаваме

Ден 5

Дамбула – Канди

Закуска. Отпътуване за Канди. По пътя ще посетим  скалния комплекс от пещери  в Дамбула, също обект на ЮНЕСКО. Те са изградени през I век пр.н.е. и са най-забележителните пещерни храмове в Шри Ланка.  Този огромен комплекс се състои от 5 пещери с рисувани стени и тавани, основно през   XVIII век, изобразяващи десетки образи на Буда и периоди от историята на страната. Тук се намира и 14-метровата скална фигура на Буда. Следват  градините за подправки  в Матале. Тук ще се запознаем с най-популярните подправки в Шри Ланка и начина за отглеждането им. Пристигане в Канди и настаняване в хотел Earl’s Regent (https://www.aitkenspencehotels.com/regentkandy/) или подобен в Канди. Посещение на Кралските ботанически градини в Перадения, където екзотични  гори се съчетават с  с уникални растителни видове и орхидеи. Вечеря и нощувка.

Ден 6

Канди

Закуска. Днес денят е посветен на Канди – град, известен с по-хладния си климат и идеален за почивка. Бил е столица на последното синхалийско царство, завладяно от британците. Местните хора го наричали „Великият град” и е включен в листата на ЮНЕСКО. Канди е средище на средновековната култура, изкуство и занаяти в Шри Ланка. Тук ще посетим Музея на скъпоценните камъни и храма на Свещения зъб на Буда „Далада Малигава”, строен в периода XVI – XIXвек. Вечеря и нощувка.

Ден 7

Канди – Нувара Елия

Закуска. Отпътуване за Нувара Елия – град на 2000 м надморска височина, чието име в превод означава „Град на зората”. Пътуването е с влак, което ще ни покаже и друга част от живото ежедневие на Изтока. В Нувара Елия ще гостуваме на чайна плантация и фабрика за производство на знаменития цейлонски чай. Настаняване в хотел Mirage Kings Cottage (https://www.miragekingscottage.com/) или подобен. Обиколка на града. Вечеря и нощувка

Ден 8

Нувара Елия – Яра

Закуска. Отпътуване за селището Яла  за следобедно сафари в местния национален парк. В националния парк Яла ще навлезем в неопитомения свят на Шри Ланка. Свят, в който съжителстват леопарди, слонове, биволи, петнисти сърни, крокодили, много видове птици и пауни. През 2004 година паркът е пострадал от връхлетялото го цунами, но днес неговата екосистема и биоразнообразие са напълно възстановени.Настаняване в хотел Elephant Reach (http://www.elephantreach.com/) или подобен. Вечеря и нощувка

Ден 9

Яра – Гел

Закуска. Отпътуване за  Гел и по път посещение на тамошната крепост, която е включена в списъка на Юнеско и околностите ѝ са една от възможните локации на Библейския град Тарсис, откъдето цар Соломон се е сдобивал с подправки, скъпоценни камъни и пауни. Посещавана е от извесни личности като изследователите Ибн Батута и Джан Хъ, както и от Махатма Ганди, и Пабло Неруда. От векове е търговски и културен център и настоящата вълнуваща обиколка ще ви разходи из различни периоди:  от португалски, холандски и британски до наши дни. Пристигане в Гел. Настаняване в хотел Amari (https://www.amari.com/galle-srilanka) в Гел или подобен. Вечеря и нощувка.

Ден 10

Яра – Гел

Закуска. Отпътуване за  Гел и по път посещение на тамошната крепост, която е включена в списъка на Юнеско и околностите ѝ са една от възможните локации на Библейския град Тарсис, откъдето цар Соломон се е сдобивал с подправки, скъпоценни камъни и пауни. Посещавана е от извесни личности като изследователите Ибн Батута и Джан Хъ, както и от Махатма Ганди, и Пабло Неруда. От векове е търговски и културен център и настоящата вълнуваща обиколка ще ви разходи из различни периоди:  от португалски, холандски и британски до наши дни. Пристигане в Гел. Настаняване в хотел Amari (https://www.amari.com/galle-srilanka) в Гел или подобен. Вечеря и нощувка.

Ден 11

Коломбо – Истанбул

Закуска. Освобождаване на хотела   и обиколка на Коломбо. Това е най-големият град и пристанище на острова и е известен на мореплавателите от 2000 години насам.  Избран е за столица през 1815 година, когато тогавашният остров Цейлон е част от Британската империя. Най–старото име на града е Калан тота.  Названието Коломбо е дадено от от португалците през 1517 година в чест на великия мореплавател Христофор колумб. Колониалната епоха, старите будистки и хиндуистки храмове,, шумните базари контрастират с многоетажните небостъргачи, модерните търговски комплекси и  транснационални хотели. Коломбо е известен със своите ювелирни магазини, а  бижутата със сапфири са признати за най-добрите в света.Трансфер за полет за Истанбул, който излита в 21:15 (технически стоп в Мале)

Ден 12

Истанбул – София

Пристигане в Истанбул в 06:20. Полет за София  в 8:35, където се каца в 8:55 .

 

Посочените цени са на човек в двойна стая:

 

Цена:
Стандартна цена за отпътуване от София, с включени летищни такси
2409 евро/4712 лв.

 

„Рапо Травел“ препоръчва сключване на застраховка „Отмяна на пътуване“, която покрива рисковете от загуба на суми, поради невъзможност за пътуване. Препоръчително е този вид застраховка да бъде направена в деня на авансовото плащане.


Цената е на човек в лева и включва:

 • Самолетен билет София – Истанбул – Коломбо – Истанбул – София
 • Летищни такси в размер на 868 лв. към 05.02.2020 г. Точният размер се фиксира в момента на издаване на билетите. При промяна на стойността на летищните такси разликата се доплаща.
 • Трансфери летище – хотел – летище
 • Климатизиран транспорт по машрута
 • 1 нощувка със закуска и вечеря в Негомбо в хотел Jetwing Lagoon 4* или подобен
 • 2 нощувки със закуски и вечери в Хабарана в хотел Sigiriyana by Thilanka или подобен
 • 2 нощувки със закуски и вечери в Канди в хотел Earl’s Regent  или подобен
 • 1 нощувка със закуска и вечеря в Нувара Елия в хотел Mirage Kings Cottage или подобен
 • 1 нощувка със закуска и вечеря в Яла в хотел Elephant Reach или подобен
 • 1 нощувка със закуска и вечеря в Гел в хотел Amari или подобен
 • 1 нощувка със закуска и вечеря в Коломбо в хотел Fairway Colombo 4* или подобен
 • Сити тур на Коломбо
 • Посещение на център за отглеждане на слонове в Пинавела
 • Посещение на скалната крепост в Сигирия
 • Сафари в национален резерват Минерия
 • Посещение на скалните храмове в Дамбула
 • Сити тур на Канди
 • Посещение на Ботаническата градина в Перадения
 • Пътуване с влак между Канди и Нувара Елия
 • Посещение на чаена плантация и фабрика в Нувара Елия
 • Сафари в национален парк Яла
 • Посещение на форта в Гел
 • Разходка с лодка по река Маду
 • Местни екскурзоводи с обслужване на руски или английски език
 • Входните такси за обектите по маршрута
 • Медицинска застраховка за периода на пътуване на ЗК „МОНДИАЛ“ с лимит на отговорност 20 000 лева
 • Застраховка „Отмяна пътуване“ на ЗК „Мондиал“ с лимит на отговорност 1500 лева.
 • Водач – преводач от фирмата-организатор

Допълнително се заплаща:

 • Такси за обслужване на местните шофьори и екскурзоводи – 100 лева,платими при доплащане на договора.
 • Настаняване в единична стая – 900 лева

Цената не включва:

 • Виза за Шри Ланка – 70 лв.
 • Лични разходи
 • Напитки по време на храненията

Минимален брой участници: 15

Условия за записване и начин на плащане:

Депозит: 1500 лева при подписване на договор
Доплащане до 60 дни преди датата на отпътуване

Паспортен и визов режим за граждани на България, пътуващи по програмата: международен паспорт с валидност минимум 6 месеца след датата на излизане от последната дестинация.

Необходима ваксина: Няма изискване за задължително ваксиниране преди влизане в страните, нито специфични медицински и здравни изисквания в дестинациите по програмата.


Допълнителни условия:

Туроператорът си запазва правото да прави промени в реда на екскурзиите и часовете им на провеждане по време на програмата.

Непълнолетни, пътуващи сами или само с единия родител – нотариално заверено родителско разрешение.

Фирмата-огранизатор предлага на своите клиенти и застраховка «Отказ от пътуване» – от 2%, за повече информация попитайте в офисите ни.

Застраховките Помощ при пътуване в чужбина и Отмяна на пътуване се сключват с „ЗАД АРМЕЕЦ” или Мондиал Асистанс.


Още интересни факти за Шри Ланка:

Документираната история на Шри Ланка датира отпреди над 3 000 години, но има сведения за това, че там се е зародила цивилизация много преди това. Там живеят Тамили, Малаи, както и аборигенското общество Веда (Vedda). Будисткото наследство на острова е е много богато.  Палийският канон е колекция от ръкописи компилирана 450 години след смъртта на Буда.

Наричат острова „Перлата на Индийския океан“, заради невероятната му красота, географската форма и местоположението му, а населението често е наричано „нацията на усмихващите се хора“. Отнемащи дъха пейзажи, тропическите гори, както и огромното разнообразие на животински и растителни видове, правят острова една от топ туристическите дестинации в последните години.

Макар че страната е малка по размер, тя има най-голямото биологично разнообразие в цяла Азия. Страната има 24 резервата за диви животни, които са дом на азиатски слонове, леопарди, мравояди и ленивци. 22% от видовете бозайници са ендемични и уникални за Шри Ланка.

📷 Фотограф/Photographer/заглавна снимка: Valentyn Shevchenko

Също така разгледайте подобни на офертата ни за екскурзия до Шри Ланка дестинации.

Споделете с приятели: