fbpx

Нова година в Лапландия- легендата за дядо Коледа оживява

Географско положение: Лапландия е историко – географски регион, който обхваща най-северните части на континента Европа. Намира се изцяло на Скандинавския полуостров. Простира се на територията на 4 държави – Швеция, Норвегия, Финландия и Русия. Най-голяма част от нея попада в пределите на Швеция, но въпреки това винаги Финландия се е считала за център на този регион.
Столица : Рованиеми
Средни температури: летни месеци: 15°C- 20°C; зимни месеци около (-10) °C, макар че често падат и до около (-30) °C.
Население :етническата група саами, съставляваща едва 5% от населението.
Интересни факти за Лапландия: Градът е разположен точно на Полярния кръг и е административен, културен и туристически център с население около 35 000 души. Статистиката показва, че в Лапландия живеят повече елени, отколкото хора.

Туристическа агенция Рапо Травел ви кани да прекарате едно незабравимо приключение в Лапландия. Разгледайте детайлите за офертата ни за Лапландия по-долу.

 

 Още интересна информация за вашата екскурзия в Лапландия

Има месеци, когато земята там изцяло е покрита със снегове, дори големите реки  са заледени, а водопадите се превръщат в ледени сталактити.  Това, разбира се, не значи, че  животът в Лапландия замира, напротив, тя е пълна с туристи, особено по коледните празници – въпреки, че от края на ноември до края на януари  е времето на полярната нощ и дари непрогледен мрак.

 

Северното сияние

Северното сияние е най-голямата атракция в света. Играта и формата на цветовете му не е възможно да се опишат с думи. Северните жители вярвали, че по това  време небесните духове отвеждали душите на мъртвите в стрната на изобилието.

В Далечния север наричат областта Лапландия и така е отбелязана на географските карти. Хората, които живеят тук се определят като ‘саами’, а религията им е християнска. Саамите са потомци на древен народ, които достигнали до Северния полярен кръг  приблизително  преди три хиляди  години. Подчинили ги викингитге, по-късно русите, а после и шведите.  Днес правото им да водят номадски начин на живот е защитено от законите на държавите, които обитават.

 

Местното племе

Саамите изкарват прехраната си най-вече с еленовъдство и риболов. Елените се отглеждат заради месото  и кожите, от които се изработват дрехи, шапки, боти, чанти, колани и юзди. Особено се ценят белите кожи на млади елени.

Финландската част на Лапландия наричат Страната на чудесата. Според легендата в планината Корватунтури /в буквален превод ‘ухо’/ живял Дядо Коледа.  Именно заради името на планината, децата вярвали, че той може да чуе всички техни желания.

Също така разгледайте и други подобни на офертата ни за нова година в Лапландия дестинации.

Споделете с приятели: