fbpx

Екскурзия и почивка в Шри Ланка/индивидуална програма

Географско положение: Oстровна държава близо до южния бряг на Индийския субконтинент-известна под името Цейлон
Морски граници: на север с Индия, юг с Малдивите
Език: синхалски и тамилски
Климат: субекваториален, мусонен, на юг – екваториален
Средна годишна температура: 26°С-30°С
Столица: Шри Джаяварданапура Коте
Най-голям град: Коломбо
Валута: Шриланкийска рупия (LKR)
Религия: будисти – 69,8%, индуисти – 14,7%, мюсюлмани – 7,6%, християни – 7,5%
Най-подходящото време за посещение на Шри Ланка: януари-септември
Часова зона: UTC +5.30
Визи: изисква се виза
Какво да очакваме от Шри Ланка: Красива страна, чиста природа, добронамерени хора и вкусна храна.

Туристическа агенция „Рапо Травел“ ви предлага екскурзия и почивка в Шри Ланка. Разгледайте детайли за офертата ни по-долу.

 

Ден 1

Коломбо

Пристигане на летището, посрещане от представител на агенцията партньор. Трансфер до хотела и настаняване .

Следобед ще направите градска обиколка на Коломбо! Коломбо, както много други столици в развиващи се държави, променя своя облик бързо и постоянно. Почти за една нощ, небостъргачи се издигат където някога са стояли стари сгради, но въпреки това, в някои части на града чарът на стария свят е запазен, като 100-годишната часовникова кула и няколко колониални постройки от времето на британското присъствие. Други интригуващи места са „Pettah Bazzar“, където можете да пазарувате на изгодни цени, да видите няколко католически църкви, индуистки и будистки храмове, жилищни площи с величествените домове на заможните местни, „Bandaranaike Memorial International Conference Hall“ („Международната конферентна зала на Бандарбайк Мемориъл“), площадът на незвисимостта, театърът „Nelum Pokuna“ (Нелум Покуна), кметството /парк Виктория, старият Парламент и the Galle Face Greens. Градът се простира на тясна 12-километрова лента земя край океанския бряг, която побира около половин милиона жители.

Връщане в хотела, вечеря и нощувка.

Ден 2

Коломбо-Анурадхапура-Триъгълника на културата

След закуска в хотела се отправяте към Анурадхапура (през Маравила, Чилау и Путалам)-  първата кралска столица на Шри Ланка, основана през 4-ти век, а през 1982г. е обявена за обект на световното наследство от ЮНЕСКО. Ще разгледате древното кралство, където ще видите много интересни руини и ще чуете впечатляващи истории от нашите гидове. Други интересни места са първият манастир „Maha Vihara“ (въведение в будизма Теравада), „Lowamahapaya“ (Дворецът на Бразан), статуята на Самадхи Буда (скулптурите, направени от варовикови камъни, представят дълбока медитация на Буда), Лунният камък (постоянна характеристика на будистката архитектура през  всички исторически периоди), „Kuttam Pokuna“ (Близнаци) и скалният храм „Isurumuniya“ (Исурумуния-3-ти век пр.н.е.) – добре известен със своите скални резби.

Връщане в хотела, вечеря и нощувка.

Ден 3

Сигурия/ Полоннарува

След закуска в хотела ще се отправите към Сигурия. Ще се изкачите на скалната крепост Сигурия от 5-ти век, която е обект на световно наследство, построена от крал Кашяпа (477-495 г. сл. Хр.). Ще разгледате най-популярната историческа атракция и обявеното за място на световно културно наследство от ЮНЕСКО – руините на древната столица Сигурия. Това е гордостта на Шри Ланка и наричана „Осмото чудо на света“. Посещението на Скалната Крепост Сигурия ще ви разкрие не само руини и стенописи, но и останки от един от най-големите планирани градове в Азия. След това ще се отправите към Полонарува- развит до влиятелен земеделски град с големи резервоари за напояване и сложни водни пътища, построени от различни крале. Южноиндийските нашественици Чола унищожават Анурадхапура и пренасят управляващата им столица в Полонарува. В тази кралска средновековна столица човек може да разгледа много невероятни руини, включително великолепната група статуи, състояща се от 2 седнали, 1 стоящ и 1 легнал Буда. Полонарува е обявена за обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО през 1982 г.

Връщане в хотела, вечеря и нощувка.

Ден 4

Триъгълник на културата / Дамбулла / Матал /Канди

След закуска отпътуване към Дамбула – ще посетите скалния храм Дамбула, обявен за обект от световно наследство на ЮНЕСКО. Това е най-впечатляващият от пещерните храмове на Шри Ланка. Комплексът от пет пещери с над 2000 кв.м боядисани стени и тавани е най-голямата площ от Картини, открити в света.

Следва трансфер до Канди. По пътя ще посетите градина с подправки в Матале, за да видите различни подправки, с които Шри Ланка е известна. Тук клиенти могат да видят различни подправки и как някои от тези подправки се отглеждат и обработват. Ще станете свидетели на демонстрация на готварско майсторство, ще се насладите на на чаша чай с подправки и ще научите как да ги използвате в ежедневието си.

Следва отпътуване към Канди – последната столица на Шри Ланка и обект на световно културно наследство. Ще обиколите около езерото Канди, построено от последния сингалски крал Шри Уикрама Раджасингхе през 1798 г. Ще посетите град Канди и базара, центъра на изкуствата и занаятите, музея на скъпоценните камъни и лапидария. Ще разгледате Храма на реликвата на зъба, който стои величествено като символ на култура, вяра и история в будистките вярвания. Ще станете свидетели на културно шоу, включващо традиционните шриланкийски танци в много различни действия, което ще завърши с някои от изпълнителите, ходещи по огъня.

Настаняване в хотела, вечеря и нощувка.

Ден 5

Канди-Перадения-Пиннавала-Нуварa Eлия

След закуска в хотела отпътувате към Перадения – кралската ботаническа градина „Peradeniya“, оградена от река Махавели (най-дългата река в Шри Ланка), е най-голямата от ботаническите градини на Шри Ланка и най-добрата по рода си в Азия. Първоначално е построена като градина за развлечения от сингалски крал и е разширена по-късно от британците. Тя е с площ от 147 акра и предлага невероятно разнообразие от дървета, растения и цветя.

Следващата спирка е Парадения до Пинавала – ще посетите сиропиталището за слонове „Pinnawala“.Създадено през 1975 г., това голямо сиропиталище за слонове с площ от 24 акра е предназначено основно да осигури грижи и защита на много бебета слончета, открити в джунглата без техните майки. Освен това е място за размножаване на слонове и има най-голямото стадо слонове в света. Посетителите на парка могат да видят много различни аспекти на грижата и ежедневието на слоновете, като хранене и къпане в реката. Основната атракция е възможността да наблюдавате къпещите се слонове от брега на реката, докато стадото си комуникира помежду си, къпейки се и играейки. Продължаваме от Пинавала до Нувара Елия. По пътя ще видите превъзходната гледка към чаената плантация и водопадите. Ще направите обиколка на Нувара Елия – най-популярният хълмист курорт на Шри Ланка поради ободряващия си планински климат и гледка. Намира се на надморска височина от 1868 m и се счита за най-важното място за производство на чай в Шри Ланка. Градът е с изглед към Пидуруталагала, най-високата планина в Шри Ланка. Нувара Елия (градът на светлините), известен още като „Малката“ Англия, е бил любимата хълмиста станция на британците, опитали се да превърнат Нувара Елия в типично английско селище.

Пристигане и регистрация в хотела. Вечеря и нощувка.

Ден 6

Нувара Елия-Яла

Сутринта след закуска отпътуване към Яла през Бандаравела и Ела. Следобед ще направите сафари в националния парк Яла с джип. Яла е вторият по големина национален парк в Шри Ланка, който е дом на диви слонове, диви свине, диви биволи, леопарди, мечки, елени и крокодили. Тук се срещат и големи ята от прелетни и местни птици.

Трансфер до хотела, вечеря и нощувка.

Ден 7

След закуска в хотела се отправяте към Гале. Там ще посетите величествената крепост от 16-ти век, обявена за археологически резерват от ЮНЕСКО. Гале някога е бил главното пристанище на Цейлон. Все още е добре известна с ръчно изработената дантела. Можете да посетите форта Гале (обхващащ 90 акра), който първоначално е построен от португалците. Каменни морски стени, разширени от холандците, обграждат улици без автомобили с архитектура, отразяваща португалското, холандското и британското управление.

По-късно отпътуване към хотел на плажа.

Ден 8 - 9

Хотел на плажа

Свободно време за релакс и плаж. На следващия ден трансфер до летището за полет до България.

 

Почивка в Шри Ланка, цени:

 

01/01/23 – 30/04/23;   

STANDARD

3*

SUPERIOR

4*

DELUXE

4*+, 5*

7 -15$ 1210$ 1350$ 1545
5 – 6$ 1335$ 1420$ 1670
3 – 4$ 1470$ 1590$ 1825
2$ 1595$ 1700$ 1945
доплащане за ед. стая$ 240$ 270$ 350

 

* Цените в посочените таблици за почивка в Шри Ланка са в щатски долари, за настаняване на човек в двойна стая.

** При група от 15+ човека, записали се за почивка в Шри Ланка, „Рапо Травел“ осигурява придружител от агенцията. 

*** Цената за потвърдената група е валидна при минимум 15 записани туристи.

**** При група от по-малък брой записани по програмата, „Рапо Травел си запазва правото да актуализира цената според размера на групата.

Забележка: Рапо Травел“ препоръчва сключване на застраховка „Отмяна на пътуване“, която покрива рисковете от загуба на суми, поради невъзможност за пътуване. Препоръчително е този вид застраховка да бъде направена в деня на авансовото плащане.


Цената включва:

 • 9 нощувки,   по програмата както следва:

                              3* STANDART

1 нощ. – Коломбо – Ramada Colombo Hotel

2 нощ. – Сигурия – Camellia Resort

1 нощ.  – Канди – Topaz Hotel

1 нощ.  – Нувара Елиа – Oakray Summerhill Breeze Hotel

1 нощ.  – Тисамахарама –Chaarya Resort & – Spa

2 нощ.  – Бентота – хотел на плажа 


                                 4* SUPERIOR

1 нощ. – Коломбо – Movenpick Hotel

2 нощ. – Дамбула – Amaya Lake Hotel

1 нощ.  – Канди –  Cinnamon Citadel Hotel

1 нощ.  – Нувара Елиа – Blackpool Hotel

1 нощ.  – Тисамахарама – Kithala Resort

2 нощ.  – Бентота – хотел на плажа

                              5* DELUX

1 нощ. – Коломбо – Movenpick Hotel

2 нощ. –  Хабарана – Cinnamon Lodge Hotel

1 нощ.  – Канди – Mahaweli Reach Hotel

1 нощ.  – Нувара Елиа – The Grand Hotel, Nuwara Eliya

1 нощ.  – Яла – Cinnamon Wild, Yala

2 нощувки в хотел по избор на плажа:


 • Хранения както следва:

– 8 закуски

– 8 вечери

 • Трансфери летище-хотел-летище
 • Посрещане на летището от представител на местния ни партньор
 • Богата туристическа програма
 • Входни такси за посещаваните обекти
 • Съдействие за издаване на виза
 • Подробна програма и полезна туристическа информация за пътуването
 • Англоговорящ гид
 • Сафари тур с джипове 4×4

Цената не включва:

 • Самолетен билет: София – Истанбул- Коломбо – Истанбул – София;
 • Виза- www.eta.gov.lk;
 • Туристическа застраховка – $ 12/човек;
 • PCR тест, ако се изисква такъв към момента на влизане в страната;
 • Разходи от личен характер;
 • Бакшиши;

Още интересни факти за Шри Ланка:

Документираната история на Шри Ланка датира отпреди над 3 000 години, но има сведения за това, че там се е зародила цивилизация много преди това. Там живеят Тамили, Малаи, както и аборигенското общество Веда (Vedda). Будисткото наследство на острова е е много богато.  Палийският канон е колекция от ръкописи компилирана 450 години след смъртта на Буда.

Наричат острова „Перлата на Индийския океан“, заради невероятната му красота, географската форма и местоположението му, а населението често е наричано „нацията на усмихващите се хора“. Отнемащи дъха пейзажи, тропическите гори, както и огромното разнообразие на животински и растителни видове, правят острова една от топ туристическите дестинации в последните години.

Макар че страната е малка по размер, тя има най-голямото биологично разнообразие в цяла Азия. Страната има 24 резервата за диви животни, които са дом на азиатски слонове, леопарди, мравояди и ленивци. 22% от видовете бозайници са ендемични и уникални за Шри Ланка.

 

 

📷 Фотограф/Photographer/заглавна снимка: Vladimir Zhuravlev

Също така разгледайте подобни на офертата ни за екскурзия до Шри Ланка дестинации.

Споделете с приятели: