fbpx

Екскурзия до Монголия

Географско положение на Монголия: държава в Източна Азия,
Граници: Русия и Китай.
Език: монголски(алтайски)
Климат – умерен
Средна месечна температура: януари (-15 до -25°С); юли (23, 25°С)
Столица – Улан Батор.
Валута – Монголски тугрик (MNT)
Религия – по-голямата част от местните жители са будисти.
Най-подходящото време за посещение на Монголия, е в периода май-септември.
Визи: българските граждани, приносители на обикновени паспорти, трябва да притежават виза за влизане и пребиваване в Монголия.
Интересна информация: По-голямата част от Монголия е разположена на голяма надморска височина. Като цяло страната е заета от високи планини и обширни плата. Заради сушата и резките температурни промени големи части от Монголия са заети от пустини. Улан Батор е най-студената столица на планетата.

Тур оператор Рапо Травел ви предлага екскурзия до Монголия. Разгледайте детайли за офертата ни за екскурзия до Монголия по-долу.

Ден 1
Улан Батор

Полудневна обиколка на столицата – Улан Батор, по време на която ще видим:централния площад в града, Дворецът на правителството, Дворецът на културата, Централната поща и мавзолея на Сухбатар. Раходка до мемориалния хълм Заисиан, mанастира „Гандан”- будистки храм в тибетски стил-26м. позлатена статуя-издигната в чест на независимостта на Монголия; националния исторически музей, музея за изкуствата Занабазар.

Ден 2-3
Природен резерват Ик Нарт

Oтпътуване с влак към Шиве Гови, пристигане късния следобед-трансфер до „Червената скала“ еко- лагер- нощ в монголски традиционни помещения „юрти“. Разходка за ориентация- ще се видят: интересни петроглифи, пещери на лисици и др.На следващият ден-възможност да се види дива овца- Аргали, Сибирски ибекс, посещение на изследователски център за археологически находки и скални рисунки. Връщане в лагера късния следобед, за желаещите-възможност за езда на камили.

Ден 4-5
Камариин Киид-Цагаан Суврага

Камариин Киид-мястото, което за смята, за енергиен център на света.По време на тура:манастира Камарин Киид и пещерите за медитация на ламите.Отпътуваме за Цагаан Суврага-впечатляващо скално образувание, в провинция Дунгдови.Интересно е да се види самия склон, с източно изложение, което от далеч си личи, че са останки от старинен град. Скалата е висока 30 метра и е широка 100 метра. Ще направим кратка разходка по скалите в следобедните часове, след което ще имаме възможност да и наблюдаваме залеза.

Ден 6
Горящи скали

Продължаване на пътуването през пустинята Гоби, до скалите Байндзак (250 км).Пристигане до древен природен феномен, състоящ се от червени скални образувания. Разходка край червените скали, съдържащи огромни количества фосили на динозаври, яйца и кости, които са в непосредствено съседство с характерна за района горска растителност.

Ден 7-8
Пясъчните дюни Конгор

Отпътуване към пясъчните дюни.Възможност да се видят великолепните пясъчни дюни Конгор, които се простират по протежение на 180 км.Следващият ден-ще може да се пояздят двугърби бактрийски камили.Посещение на местно семейство, занимаващо се с отглеждането на камили-запознаване с техния бит, култура и традиции.

Ден 9-10
Посещение на парк Гоби Гурван Сайкан- най-големия национален парк в Монголия, разположен на площ от 380 км от изток на запад, и 80 км от север на юг. Долина Йол, необичайно тесения каньон на река, протичаща през планината Цуун Сайкани откриващата се гледка на замръзнала река в центъра на горещата пустиня Гоби. На сследващата сутрин-полет обратно към Улан Батор. В следобедните часове посещение на търговски център „Gobi“ и магазини за явтентични монголски сувенири.

Екскурзия до Монголия, цени:

Хотел/категория 15+ 4-9 2-3 Допл. единична стая
хотел 4*/юрта 1780  2100  2400 280

 

* Цените в посочените таблици са в Евро, при настаняване на човек в двойна стая 

**Доплащане за двойно настаняване/настаняване до 2 човека/ в юртите по програмата-150 евро.

***При група от 15+ човека „Рапо Травел“, осигурява придружител от агенцията. 

 

Цената включва:

 • 10 нощувки на човек, настанен в хотел/юрта, както следва:

– 2 нощувки на човек в двойна стая, хотел- категория 4****

– 8 нощувки на човек в юрта, при двойно настаняване

 • трансфери- летище- хотел-летище
 • транспорт по време на ежедневните турове
 • eжедневни турове по описаната програма
 • екскурзовод на английски език
 • входни такси за посещаваните обекти по програмата
 • 9 закуски в хотели/ юрти
 • 10 обяда
 • еднопосочен самолетен билет- Ик Нарт- Улан Батор
 • еднопосочен билет за влак- Улан Батор- Ик Нарт
 • съдействие за издаване на виза

 

Цената не включва:

 • самолетен билет- София- Улан Батор- София;
 • туристическа застраховка
 • виза за  Монголия – обикновена виза -20 щ.д., бърза-40 щ.д.

 

**** Забележка: „Рапо Травел“ препоръчва сключване на застраховка „Отмяна на пътуване“, която покрива рисковете от загуба на суми, поради невъзможност за пътуване. Препоръчително е този вид застраховка да бъде направена в деня на авансовото плащане.

 

Още интересни факти за Монголия:

Най-старият национален парк в света, Богд Хан-Улл, се намира близо до столицата Улан Батор. Статутут му на строго защитена територия е определен още през 1500 година, с документ на тогавашната управляваща династия Минг.

Официалната религия в Монголия е будизъм. Като във всяка страна и тук, той има своята специфика. Разпространява се  чрез тибетски мисионери. Първият опит за въвеждане на будизма датира от втората половина на 13 в. при Хубилай – внука на Чингис Хан . Въпреки това, в този период, будизма е приет само в императорския двор и няколко аристократични фамилии. Вторият опит е в края на 16 в. и се овенчава с повече успех,  през 1578 г. на конгрес на всички монголски князе, с участието и на най – значимата в този момент Тибетска будистка школа, е взето решение за приемането на будизма като официална религия на страната. През 1588 г. е построен първия будистки манастир, като до началото на 20 в. манастирите били вече повече от 700.

В до будисткия период, за Монголия е характерен шаманския „тенгризъм”, който се практикува и сега на някои места. Последната концепция относно будизма, а именно, от всяко семейство един от синовете да стане монах, е дала своите резултати. Будистките манастири били пример за уседнал начин на живот. Те владеели огромни стада, получавали не малко средства във вид на феодална рента и доброволни дарения от вярващите, занимавали се и с търговия.

 

Също така разгледайте подобни на офертата ни за екскурзия до Монголия дестинации.

Споделете с приятели: