fbpx

Екскурзия до Монголия – „Да обичаш дивото и да усетиш тишината на Гоби“

Географско положение на Монголия: държава в Източна Азия,
Граници: Русия и Китай.
Език: монголски(алтайски)
Климат – умерен
Средна месечна температура: януари (-15 до -25°С); юли (23, 25°С)
Столица – Улан Батор.
Валута – Монголски тугрик (MNT)
Религия – по-голямата част от местните жители са будисти.
Най-подходящото време за посещение на Монголия, е в периода май-септември.
Визи: българските граждани, приносители на обикновени паспорти, трябва да притежават виза за влизане и пребиваване в Монголия.
Интересна информация: По-голямата част от Монголия е разположена на голяма надморска височина. Като цяло страната е заета от високи планини и обширни плата. Заради сушата и резките температурни промени големи части от Монголия са заети от пустини. Улан Батор е най-студената столица на планетата.

Тур оператор Рапо Травел ви предлага екскурзия до Монголия. Разгледайте детайли за офертата ни за екскурзия до Монголия по-долу.

Ден 1

19 Май 2020: София – Истанбул

Среща на Терминал 2, Летище София за полет с Турски Авиолинии до Истанбул в 16:00 ч. Пристигане на летището в Истанбул в 17:15ч. В 19:10 ч. полет за Улан Батор.

Ден 2

20 Май 2020: Улан Батор – от юртите до небостъргачите/ Обяд и вечеря

Пристигане в 10:00 ч, на летището в Улан Батор – столицата на Монголия. Улан Батор е модерна столица на една страна, която през 13 век е била център на Монголската империя – най-голямата в световната история. Заради голямата си височина (над 1300 м), местоположението си на стотици километри от всяко крайбрежие, това е най-студената столица в света. Трансфер и настаняване в хотел Bayangol 4*: https://bayangolhotel.mn/#/?_k=7dy87i или подобен. Обиколката ни ще започне с посещение на манастира „Гандан тегчилен” (от тибетски – „големият дворец на пълната радост”) – най-големият и най-значим храм в Монголия, в който живеят около 150 монаси.

В него се намира най-високата статуя на закрито на будисткия бодхисатва Авалокитешвара (26,5 метра), която е под закрилата на държавата от 1994 г. Манастирът е основан през 1835 г. от петия Джетсун Дамба – реинкарнация на най-висшия монголски лама. Манастирът се превърнал в основен център на будистките учения в страната. Ще посетим Националния исторически музей на Монголия, който разказва историята и културата на монголците още от каменната епоха до наши дни. Сред 15 000 артефакти на музея е килим и изделия от коприна от времето на хуните, както и кожени ботуши на войник от същия период. Залите са разпределени с обекти от каменната епоха, бронзовата, древномонголските империи, тюркския период, Великата монголска империя, комунистическата епоха и Демократична Монголия.

Обяд – монголската храна е предимно месна, с малко зеленчуци.

След обяд – разглеждане на площад „Чингис” (някогашният „Сухбатар”) с паметника на Чингиз Хан и статуята на монголски революционер Дамдин Сухбатар, който е обявил независимостта на страната от Китай.

Вечеря и нощувка в хотел Bayangol 4*: https://bayangolhotel.mn/#/?_k=7dy87i или подобен.

Ден 3

21 Май 2020: Улан Батор – Бага Газрин Чулуун /250 км, около 4 часа /Закуска, обяд и вечеря

След закуска в хотела, ще се отправим към Baga Gazriin Chuluu /Бага Газрин.

Обяд.

Базалтовите и гранитни скални образувания, високи 1 750 м, сякаш изникват от нищото. В този скален масив се намират и руини на древен будистки храм от 17-ти век.

Там се срещат над 20 вида лечебни растения и множество животни – диви овце, козирози, мармоти и др. Вечеря и нощувка в Erdene-Ukhaa /туристически юрти /.

Ден 4

22 май 2020: Бага Газрин Чулуун – Цагаан Суварга /270 km, около 5 часа/ Закуска, обяд и вечеря

Закуска. Днес ще отпътуваме към Бялата ступа или Цагаан Суварга / Tsagaan Suvarga area, която се намира в пустинята Гоби. Цагаан Суварга някога е била на океанско дъно и е забележителна редица отвесни седиментни скали, образували се в продължение на милиони години – бели и розови (цветовете са се формирали в различните времеви периоди) варовикови скални формации във формата на сталагмити, стигащи на височина до 50 метра. Скалите са с дължина 400 метра и отдалеч приличат на древен град на призраци. Стръмните склонове и каньони са обърнати на изток. При слънчево време, нюансите на червено-кафявото са сякаш безбройни. Обрулените от ветровете скали, гледани отдалеч, наподобяват руини на град. Обяд.

Това е най-доброто място за снимки с красиви панорамни гледки и добра локация за почивка и нощувка по път от средната към южната част на пустинята Гоби.

Вечеря и нощувка в Tsagaan Suvarga /туристически юрти/.

Ден 5

23 Май 2020: Цагаан Суварга – Гурван Сайхан/Закуска, обяд и вечеря

След закуска ще се отправим към Националния парк Гурван Сайхан /Gurvan Saikhan/ и Каньон на лешояда /Yoliin am/. Скалите са високи 200 м, а каньонът има зашеметяващи зелени поляни редуващи се с дебели слоеве от лед, дълбоко разположени между скалите. През лятото при дъжд водата пада от скалите, образувайки прекрасни водопади. Ще разгледаме и малкия музей там, в който са изложени яйца и кости на динозаври, препарирани пустинни птици и снежни леопарди.

Другото име на Гурван Сайхан е Трите красавици. Названието идва от трите планински била в района. Планински панорами, сенчести каньони, пясъчните дюни, заедно с находищата на фосили на динозаври, древни скални надписи и крепостни кули го правят едно от най-интересните и посещавани места в Монголия.

Вечеря и нощувка в Goviin Naran /туристически юрти/.

Ден 6

24 Май 2020: Гурван Сайхан – Кхонгор /170 км, около 3,5 часа/.Закуска, обяд и вечеря

Закуска. Днес ще навлезем в пустинята Гоби! Ще отидем до пясъчните дюни Кхонгор, наричани от местните „Пеещите дюни“ поради факта, че когато духа вятър, дюните издават звук, наподобяващ музика. Самите дюни се намират в северната част на красиво оформената планинска верига Сервей /Servei/ и Зуулун /Zuulun/. Има оазис, наречен Khongor River, който им зашеметяваща зеленина през лятото.

Обяд. Ще пояздим специфичните за Монголия двугърби камили. С тях ще се разходим до подножието на дюните, а желаещите ще могат да се изкачат до самия им връх.

Вечеря и нощувка в Buren camp /туристически юрти/.

Ден 7

25 Май 2020: Кхонгор – Баянзаг / 200 км, около 4,5 часа/ Закуска, обяд и вечеря

Закуска. Днес ще потеглим към Баянзаг или „Горящите скали“ /Bayanzag/. Прякор им дава палеонтологът Рой Чапман, разкрил там през 1922 г. и за първи път в света е открил фосили и яйца от динозаври. На залез скалите изглеждат действително, като обвити в пламъци.

Обяд.

Пътувайки натам ще се насладим на прехода от степния пейзаж към пустинен. Тук ще видим цели стада от камили. Следобяд ще пристигнем в древното образувание „Червените скали“. Природата на това място е уникално красива.

Ще се разходим в околността и ще нощуваме в Goviin Naran /туристически юрти/.

Вечеря и нощувка.

Ден 8

26 Май 2020: Баянзаг – Манастира Онгий /250 км, около 5 часа/Закуска, обяд и вечеря

Закуска. Днес ще посетим руините на манастира Онгий – най-известният манастир в Гоби и задължителна спирка от маршрута на поклонниците, пътуващи до „земите на боговете“ – Индия и Тибет.

Oбяд. Всъщност това са два манастира – Бари Лам /построен през 1810 г./ и Хутагт Лам /построен през 1760 г./, от другата страна на реката. По-рано тук са живели повече от хиляда монаси, но през 1937 г. манастирът е разрушен. Руините на храма се намират в Сайкан Овоо соум в провинция Дундгоби. Посещавайки руините на храма, ще видим също малък музей, показващ антични предмети.

Трансфер, вечеря и нощувка в Ongiin Nuuts /туристически юрти/.

Ден 9

27 Maй 2020: Манастира Онгий – Каракорум /250 км, около 5,5 часа/

Закуска, обяд и вечеря

След закуска ще се отправим на запад към Каракорум /Kharkhorin/. Наричан от местните Хараkхорин или Хархорин, тук са разположени забележителните руини на столицата на Монголската империя от 13 век. Древната столица е основана от Чингиз хан през 1220 г. Освен столица на обширната монголска империя, но и център на търговия по Пътя на коприната. По това време жителите на града са били предимно търговци и занаятчии, които са дошли в Каракорум от целия свят. Хан Кубилай преместил столицата на монголската империя в Китай, основавайки династията Юан, като градът започва да губи важността си.

По пътя можем да спрем за езда на камили по пясъчните дюни. Седнали на двугърба камила, ще се носим сред пясъчните дюни и ще посетим номадските лагери в района.

Обяд.

Ще разгледаме и Манастирът Ердене зуу /Erdenezuu/, който е бил построен от хан Автай Саин върху руините на монголската столица Каракорум през 1586 г. Това е първият велик будистки манастир в Монголия и е част от световното строително наследство в културния пейзаж на долината Орхон. Камъни от руините на Каракорум са били използвани при строителството. Той е бил заобиколен от стена, показваща 108 ступи. 108 е свещенно число за будизма и броят на мънистата в будистката молитвена броеница. Манастирът е бил повреден по време на война през 1680 г., но е бил построен отново през 18-ти век и в 1872 г. е имал всичките 62 храма

Вечеря и нощувка в Urguu /туристически юрти/.

Ден 10

28 Май 2020: Каракорум – Баянгоби /100 км., около 1,5 часа/ Закуска, обяд и вечеря

Закуска. Днес ще се отправим към Баянгоби /Bayangobi/. Уникално място съчетаващо в себе си пясъчните дюни на пустинята Гоби, гори и скалисти планини. Следобед ще посетим манастира Ердене Хамбин Кюри /Erdene Khambyn Khuree/, който се намира във величествената планина Кхунду Кхан. Обяд.

Ще имаме възможност и да пояздим известните монголски коне.

Вечеря и нощувка в Hoyor Zagal /туристически юрти/.

Ден 11

29 Май 2020 : Баянгоби – Национален парк Хустай – Улан Батор / 300 км, около 5 часа/ Закуска, обяд и вечеря

След закуска ще се отправим към Национален парк Хустай.

Oбяд. Паркът се намира в подножието на южната планинска верига Хентий /Khentii/ и тук е мястото, където ще видим дивите коне Такхи /Takhi/, известни на света като Пржевалски /Przewalski/. Изчезнал в дивата природа през 1969 г. и през 1992 г. е бил успешно възстановен в Хустай от зоопаркове по света. Това е била една международна кампания под мониторинга на Фондацията на коня на Пржевалски, базирана в Холандия и MACNE /Монголската Асоциация за запазване на природата и околната среда/. Националният парк включва Степните планини и големи области с гори. В парка ще видим също така видими останки от Неолитни гробове.

Вечерта фолклорна програма и нощувка в хотел Bayangol 4*.

Ден 12

30 Май 2020: Улан Батор – София/Закуска

Закуска. Трансфер до летището в Улан Батор за полет до Истанбул в 11:00 ч. Пристигане на летището в Истанбул в 17:25 ч. и отправяне към следващия ни полет за София в 19:25 ч. Пристигане на летище София в 20:45 ч.

Екскурзия до Монголия,пакетни цени:

 

  Период на пътуването На човек в двойна стая Единична стая
За записване до 31.12.2019 19.05 – 30.05.2020 2840 евро / 5555 лева 3160 евро / 6180 лева
За записване 0т 01.01.2020 19.05 – 30.05.2020 2918 евро / 5707 лева 3238 евро / 6333 лева

 

Забележка: „Рапо Травел“ препоръчва сключване на застраховка „Отмяна на пътуване“, която покрива рисковете от загуба на суми, поради невъзможност за пътуване. Препоръчително е този вид застраховка да бъде направена в деня на авансовото плащане.


Цената включва:

 • Смолетен билет София – Истанбул – Улан Батор – Истанбул – София с Турски авиолинии с позволен багаж:
 • Една бройка салонен багаж до 8 кг на борда на самолета;
 • Чекиран багаж до 40 кг, разпределен в два куфара, с максимално тегло на единия до 32 кг (Ако багажът ви е над 32 килограма трябва да бъде разпределен в два куфара, единият с максимално тегло до 32 кг, а другият с максимално тегло до 8 кг, така общо максималното тегло на чекиран багаж става 32 кг + 8 кг = 40 кг. Може например да носите и 2 куфара чекиран багаж по 20 кг всеки (20 кг + 20 кг = 40 кг);
 • Летищни такси;
 • Посрещане и трансфери летище – хотел – летище;
 • 10 нощувки в 4* хотел в Улан Батор и туристически юрти;
 • Закуски, обяди и вечери по време на целия маршрут;
 • Всички екскурзии и преходи с автобус, включени в програмата;
 • Входни такси за посещаваните музеи и обекти по програмата;
 • Екскурзоводско обслужване от местни лицензирани екскурзоводи с превод на български език от водача на групата;
 • Водач от България по време на пътуването, който съдейства за организацията и помага за превода на български език;
 • Медицинска застраховка с покритие 10000 евро за периода на пътуване със ЗАД „Армеец”

Цената не включва:

 • Виза за Монголия – 70 щатски долара ( туроператора съдейства за издаването й );
 • Бакшиши;
 • Разходи от личен характер;
 • Храна, напитки и услуги, неупоменати в програмата
 • Лица на възраст 70-80 г. доплащат за медицинска застраховка 30 лв.
 • Застраховка „Отмяна от пътуване“, която се сключва по желание на клиента. Туроператорът предоставя възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Застраховката се сключва най-късно до 5 календарни дни, считано от датата на внасяне на депозит. Размерът на застрахователната премия ориентировъчно е около 3% от застрахованата сума. Повече информация в офиса на фирмата.

ИНФОРМАЦИЯ ЗА ИЗДАВАНЕ НА ТУРИСТИЧЕСКА ВИЗА

 • Попълнен формуляр за заявление за виза
 • Паспорт в оригинал (трябва да е валиден минимум шест месеца преди планираното пътуване до Монголия)
 • 5×4.5см снимка (размерът на снимката е задължителен)
 • Копие от резервация за хотел или информация за настаняване в Монголия
 • Копие от билети за полет / влак
 • Доказване на достатъчно средства, т.е. банкови извлечения за последните шест месеца (ако е необходимо)
 • Такса за обработка на визи се заплаща при подаване на заявлението. Таксата не се възстановява.

ТАКСА ЗА ОБРАБОТКА НА ВИЗИ:

Еднократна виза – 70 USD на човек. 40USD за дете (0-12 години);   / Плаща се само по банка /

Кандидатите за получаване на виза, включително децата, трябва да заплатят невъзстановима, непрехвърляема такса. Видът на визата, за която кандидатствате, определя размера на таксата. Въпреки, че таксите са посочени в щатски долари, плащането може да бъде извършено в български лева. Можете да платите своята такса във всеки офис на банка УниКредит Булбанк.


Полетно разписание с АК Turkish Airlines:

19.05.2020 (сряда) TK1032 София 16:00 – Истанбул 17:15

19.05.2020 (сряда) TK 342 Истанбул 19:10 – Улан Батор 10:00 +1 (каца на 20.05.2020)

30.05.2020 (събота) TK 343 Улан Батор 11:00 – Истанбул 17:25

30.05.2020 (събота) TK1029 Истанбул 19:25 – София 20:45

Полетното разписание е в местно часово време.

Времето в Монголия е +5 часа спрямо българското.


Необходими документи:

Международен паспорт с мин. валидност 6 месеца след датата на връщане;

За деца до 18 г. пътуващи с един или без родител, нотариална заверено пълномощно от единия или двамата родители! При пътуване на дете само с единия родител се изисква нотариално заверена декларация от липсващия, по време на пътуването родител.

Условия и забележки:

 • При записване и сключване на договора се внася депозит в размер на 50%. Доплащане се прави 45 дни преди отпътуване.
 • Офертата важи при минимум 10 туристи.
 • Цената на екскурзията е калкулирана при курс на щатския долар 1 USD = 1.75 лв.
 • Срок за уведомление за несъбран минимум – 30 дни преди заминаване.
 • Информация относно здравните изисквания: няма ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ медицински и санитарни изисквания при пътуване до Монголия.
 • Туроперторът си запазва правото на промяна на обявените хотели по програмата с други в същата категория, но идентични по качество.
 • Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на мероприятията по програмата.
 • Пътуване на лица с ограничена подвижност: Пътуването като цяло НЕ Е подходящо за лица с ограничена подвижност.
 • В случай, че ПОТРЕБИТЕЛЯТ прекрати доброволно своето пътуване, през времетраенето му, всички допълнителни разходи, включително и транспортните, са за негова сметка.
 • ПОТРЕБИТЕЛЯТ има право да прехвърли правото си на пътуване на трето лице в срок съобразно спецификата на дестинацията, издаване на самолетни билени по международни полети и не по-късно от 19.04.2020 г., като се задължава да заплати на ТУРОПЕРАТОРА само дължимите суми, свързани с евентуалното преиздаване на билетите.
 • Пътуващите имат право да прекратят едностранно договора по всяко време преди започването на изпълнението на туристическия пакет, след заплащане на съответните суми според условията за анулации и неустойки.

Срокове за анулации и неустойки:

 • при наличие на повече от 60 дни преди датата на отпътуване – неустойка не се удържа;
 • между 60-ия и 45-ия ден преди датата на заминаване се удържа размерът на внесения депозит, изискуем от авиокомпанията, като неустойка за анулирания самолетен билет;
 • между 45-ия и 20-ия ден се удържат 70% от стойността на ТП
 • при по-малко от 20 дни се удържа 100% от стойността на екскурзията.

Още интересни факти за Монголия:

Най-старият национален парк в света, Богд Хан-Улл, се намира близо до столицата Улан Батор. Статутут му на строго защитена територия е определен още през 1500 година, с документ на тогавашната управляваща династия Минг.

Официалната религия в Монголия е будизъм. Като във всяка страна и тук, той има своята специфика. Разпространява се  чрез тибетски мисионери. Първият опит за въвеждане на будизма датира от втората половина на 13 в. при Хубилай – внука на Чингис Хан . Въпреки това, в този период, будизма е приет само в императорския двор и няколко аристократични фамилии. Вторият опит е в края на 16 в. и се овенчава с повече успех,  през 1578 г. на конгрес на всички монголски князе, с участието и на най – значимата в този момент Тибетска будистка школа, е взето решение за приемането на будизма като официална религия на страната. През 1588 г. е построен първия будистки манастир, като до началото на 20 в. манастирите били вече повече от 700.

В до будисткия период, за Монголия е характерен шаманския „тенгризъм”, който се практикува и сега на някои места. Последната концепция относно будизма, а именно, от всяко семейство един от синовете да стане монах, е дала своите резултати. Будистките манастири били пример за уседнал начин на живот. Те владеели огромни стада, получавали не малко средства във вид на феодална рента и доброволни дарения от вярващите, занимавали се и с търговия.

 

Също така разгледайте подобни на офертата ни за екскурзия до Монголия дестинации.

Споделете с приятели: