fbpx

Екскурзия до Грузия и Армения

Географско положение на Армения: държава в Югозападна Азия,
Граници: Турция, Грузия, Азербайджан, Иран
Език: арменски
Климат – континентален
Средна месечна температура -януари (-5,-6°С); юли (20, 25°С)
Столица – Ереван
Най-голям град -Ереван
Валута – Драм (AMD))
Религия – християни – 96,9%; йезиди – 1,4%, други – 1,7%.
Най-подходящото време за посещение на Армения и Грузия,е в периода април-октомври.
Визи: безвизов режим(максимум престой -180 дни за една календарна година)
Какво да очаквате от Армения и Грузия: Множество църкви, катедрали и манастири с невероятна архитектура, повечето от които датират от Х-XI в., златния век на Армения.

Туристическа агенция Рапо Травел ви предлага екскурзия до Грузия и Армения. Разгледайте детайли за офертата ни за незабравима екскурзия до Грузия и Армения по-долу.

Ден 1-2
Ереван

Пристигане и настаняване.На следващия ден-oбиколка на Ереван. Посещение на: „Републиканския площад“, „Северно Авеню“, операта, „Лебедовото езеро“ и „Каскадния паметник“. Следва мемориала и музея на жертвите от арменския геноцид. Oтпътуване за Катедралата „Ехмиаджин“- изключително свято и впечатляващо място. Връщане в Ереван- по пътя-руините на храма „Звартотс“.

Ден 3
Кхор Вирап-Винарна Арени-Нораванк

Разглеждане на „люлката на цивилизацията”- манастира Кор Вирап, който се намира в непосредствена близост до библейската планина Арарат. Пътуването продължава до винарна Areni. Посещение на манастира „Нораванк” (13-ти век), заобиколен от планини, покрити с червени камъни.

Ден 4
Ереван-Матенадаран-Гарни-Гегхард-Вернисаж

Посещение на депозитара на ръкописи-Матенадаран-най-голямата колекция от ръкописи в света. Отпътуване за Гегардския манастир-изсечен от пещера, носещ името Айриванк. По пътя ще се види-Гарни Паган Храм–единствения елинистически храм, оцелял в Армения от 1 в.Традиционно печене на арменски плосък хляб- „лаваш“ в подземна пещ.

Ден 5
Матенадаран

Eзерото Севан, в района на Гегаркуник-изкачване по множество стълби, за да се видят църквите на върха, както и красивата гледка към езерото „сини очи“. Следва курортния град Дилиан-„Малката Швейцария“ на Армения, известен със своите зашеметяващи природни пейзажи. Региона Лори,мангастичния комплекс Хагпат (976г.).Отпътуване към границата между Армения и Грузия в Садахло.

Ден 6-7
Тбилиси-Мътскета-Сигнага-Гуряни-Греми-Кварели

Мтскета-бивша столица на Грузия-църквата „Жвари“ или „Свети кръст“.“Катедралата Светичкевели“,където се съхранява свещената мантия на Христос.Църквата „Метеки“,издигната на скала,с изглед към река Мтквари,серните бани в Стария град.Площад Мейдани, катедралата Сион и Базиликата Анчишка.На следващият ден:Кахтити-източна Грузия. Сигнага „град на любовта“и манастирския комплекс Gremi.

Ден 8-9
Кварели-Алаверди-Цинандали-Тбилиси-Ананури-Казбеги–Тбилиси

Катедралата Alaverdi, Цинданали-музея на принц Александър Чавчавадзе-най-старата и голяма винарска изба в Грузия. Телави, главен град на региона.Отпътуване към Тбилиси. Казбеги- планински район в страната,по пътя-замъка Ананури, разположен непосредствено в центъра на водния резервоар Жинвали.Пътуване от Гудаури по течението на река Терги до Степансминда-главния град на региона и казбейските околности.Църквата „Гергети Троица“, разположена на 2170 м надморска височина-където се намира един от най-високите ледници в Кавказ-Казбеги.

Екскурзия до Грузия и Армения, цени:

Хотел/категория 15+ 6-14 4-5 2-3 Допл. ед. стая
 3*  850 890  980 1280  165
 4*  950  980 1080 1380  250

 

*Цените са в евро на човек в двойна стая.

*При група от 15+ човека „Рапо Травел“, осигурява придружител от агенцията. 

 

Цената включва:

9 нощувки, в съответната категория хотели, както следва:

– 4 нощувки в Тбилиси

– 4 нощувки в Ереван

– 1 нощувка в Кварели

 • трансфери- летище- хотел-летище
 • лицензиран транспорт по време на целия панорамен тур
 • обиколни турове, във всеки един от посещаваните градове
 • трансфери с джип в Казбеги
 • англоговорящ гид по време на туровете
 • входни такси за посещаваните обекти
 • 9 закуски
 • 4 обяда по време на обиколните турове в Армения
 • 4 обяда по време на обиколните турове в Грузия
 • дегустация на вино и коняк
 • бутилка минерална вода/ден

 

Цената не включва:

 • София- Ереван -Тбилиси- София- около 350 евр(към дата 01.02.2019)
 • туристическа застраховка

 

*** Забележка: „Рапо Травел“ препоръчва сключване на застраховка „Отмяна на пътуване“, която покрива рисковете от загуба на суми, поради невъзможност за пътуване. Препоръчително е този вид застраховка да бъде направена в деня на авансовото плащане.

 

 

Още интересни факти за Грузия и Армения:

Армения е най-малката от бившите съветски републики, намира се в планинската област в южен Кавказ между Каспийско и Черно море, но няма излаз на никое от тях.

Името на Армения произлиза от староперсийския Бехистунски надпис, в който името е „Армина“. На арменски наименованието е „Hayk“.

Ереван, столицата на Армения, е един от най-старите непрекъснато заселени градове в света, с население почти 1,2 милиона човека. Древното име на града е Erebuni и е първоначално заселен преди повече от  2,500 години. Много малко градове в света са постоянно населени от толкова векове, сред тях е Йерусалим, който води класацията по отношение на древността.

Арменският език е самостоятелен клон от индоевропейските езици. Арменците имат собствена азбука, която е от най-старите в света, създадена през 405 г. от св. Месроб Мащоц, който по-късно измисля също и грузинската азбука. Целта е била да се избегне асимилацията на чуждите култури от доминиращите гръцка, сирийска и персийска писменост. Арменската азбука се състои от 36 букви, а през вековете арменците добавят още 2 букви. Тя е използвана в оригиналния си вид до днес.

Връх Казбек

Връх Казбек,  висок 5047 м,  е един от най-красивите върхове в Кавказ. Разположен е в източната част на Централен Кавказ, близо до границата с Русия. Грузинското му име е Мкинварцвери, което значи „Планина с леден връх“, а осетинското – Урсхох, което значи „Бялата планина“. Най-дългата река е Кура и се простира  на дължина 1364 км през територията на страната.  В Грузия се намира и най-дълбоката пещера в света, наричана Вороня с дулбочина 2190 метра.

Тбилиси е и столица на Грузия. Градът е разположен на река Кура и е основан през 458 г. от цар Вахтанг I Горгасали. И старата, и новата част на града са изключително интересни и си заслужават посещението. Историческият център носи усещането за многовековна старинност. Над него се издига голямата метална статуя на „Майка Грузия“, държаща в едната си ръка меч, а в другата – чаша вино.

 

Също така разгледайте подобни на офертата ни за екскурзия до Грузия и Армения дестинации.

Споделете с приятели: