fbpx
 • Танци от Грузия.

Екскурзия до Армения и Грузия – Последни места от София и Варна

Географско положение на Армения: държава в Югозападна Азия,граничи с Турция, Грузия, Азербайджан, Иран
Език: арменски
Столица и най-голям град: Ереван
Валута: Драм (AMD)
Географско положение на Грузия: държава в Източна Европа, разположена на източния бряг на Черно море, между Русия и Турция.
Език: грузински
Столица и най-голям град: Тбилиси
Валута: Грузинско лари (GEL)

Туристическа агенция Рапо Травел ви предлага екскурзия до Грузия и Армения. Разгледайте детайли за офертата ни за незабравима екскурзия до Грузия и Армения по-долу.

Ден 1

София/Варна – Истанбул – Тбилиси

Тръгване от София/Варна  с полет на Turkish Airlines и кацане в Тбилиси/ прекачване в Истанбул/

Трансфер до хотелa и настаняване. Вечеря в местен ресторант и нощувка.

Ден 2

Тбилиси и светини на християнството

След закуска започва обзорна екскурзия из аристократичния Тбилиси, основан през V век. Предимство е, че повечето културни паметници се намират на минути един от друг. Сред най-важните забележителности са катедралата Сиони (от VІ – VІІ век), базиликата Анчисхати (VІ век), която е и най-старият оцелял до наши дни християнски храм в града, църквата „Света Троица” – най-високият храм в града, Синагогата, крепостта Нарикала, от която се открива прекрасна панорамна гледка към града, статуята на Майка Грузия. Ще посетим и квартала Абанотубани, където се намират старите топли серни бани. Затова наричат Тбилиси „топлия град”.
След обяд ще проследим историята на едни от най-важните грузински светини на християнстовото. Отправяме се към древната грузинска столица и религиозен център Мцхета. Оттук е започнало разпространението на християнството в Грузия. На това място ще посетим манастирския комплекс Джвари (VІ век) и катедралата Светицховели (ХІ век), където се съхранява парче от ризата на Исус Христос. И двете християнски светини са включени в Списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Завръщане в Тбилиси. Вечеря и нощувка.

Ден 3

Кавказко приключение

Закуска. От Тбилиси се насочваме по т.нар. Грузинска военна магистрала, построена от Русия през ХІХ век. Тя преминава през подножието на Голям Кавказ, а природните картини, които се разкриват по протежение на тази историческа пътна артерия, направо спират дъха и често са давали вдъхновение в творчеството на едни от най-известните грузински писатели, поети и художници.  Ще видим укрепения отбранителен комплекс Ананури (ХVІІ век), алпийския курорт Гудаури, а от градчето Казбег на джипове ще се изкачим до храма на Пресветата Троица Гергети, издигаща се на 2170 метра надморска височина (срещу допълнително заплащане). Казват, че оттук при ясно време се вижда един от най-високите планински върхове в Грузия – Казбег (5047 м). Завръщане в Тбилиси, вечеря и нощувка.

Ден 4

 Синята перла на Армения

След закуска отпътуваме за грузинско-арменската граница. При Баграташен започва арменската част от туристическата ни програма. Най-напред ще посетим манастирa Ахпат (обект на ЮНЕСКО), след което се отправяме към езерото Севан, известно като Синята перла на Армения и едно от най-големите високопланинските езера в света. Ще преминем през балнеоложкия курорт Дилиджан, разположен на 1500 м надморска височина. Ще се разходим из старата част на града с магазините за сувенири и занаятчийски ателиета. Ще спрем на брега на езерото, където ще видим манастирския комплекс Севанаванк и ще вечеряме вкусно приготвена риба. Отпътуване за столицата Ереван, най-големият град в Армения, и настаняване в хотелa. Вечеря и нощувка.

Ден 5

Ереван

След закуска предстои обзорна екскурзия из арменската столица. Градът е разположен на река Хардзан, извираща от езерото Севан. Отличителна е архитектурата на сградите му, построени с пъстри туфи от началото на ХХ век. Ереван според отзивите на посетили го туристи е спокоен град, тук почти няма престъпност, а чужденецът е добре дошъл навсякъде. В центъра е обширният Площад на Републиката със сградите на парламента, историческия музей и националната художествена галерия. Един от най-внушителните паметници в града е този на Майка Армения. В Ереван се намира и Библиотеката за древни манускрипти Матенадаран. Тя е една от най-големите в света и съхранява огромно количество ръкописи от античния свят. Пешеходната ни разходка из града ще продължи край комплекса Каскада, операта, Мемориала на арменския геноцид. Многобройни са и зелените паркове в града. И след такова завръщане в миналото идва ред и на много приятни забавления. Ще посетим конячния завод, където се произвежда знаменития арменски коняк „Арарат” (къде без дегустация!). Следва пазарът Шука, където се предлагат традиционни за страната сладки и сушени плодове. Нощувка.

Ден 6

Копието на съдбата

Закуска. Свободно време или по желание екскрузия „Копието на съдбата”. Отпътуване за Ечмиадзин – духовен и административен център на Арменската апостолическа църква. Тук ще разгледаме Първопрестолния събор „Св.Ечмиадзин” – главната градска катедрала. Тя се счита за един от най-старите християнски паметници в Армения – построена е през ІV век след провъзгласяването на християнството като официална държавна релия и е под закрилата на ЮНЕСКО. По-нататък ще посетим руините на древния Звартнотс (VІІ век), след което следва езическият храм в Гарни – единственият съхранен до днес паметник от епохата на елинизма. Завършваме екскурзията през този ден с пещерния манастирски комплекс от църкви и гробници Гегхард (обект на ЮНЕСКО), основан през ХІІ век. В началото са го наричали Пещерния манастир, а по-късно приема името Гегхард (копието на съдбата) по преданието за римския легионер, пронизал с копие Христос, за да провери дали е предал Богу дух. По време на пътуването любезните домакини ще ни предложат да чуем и местна музика в изпълнение на инструмент, наричан дудук. Завръщане в Ереван. Вечеря и нощувка.

Ден 7

13-етажен „град” в скалите

След закуска отпътуване за град Гюмри, наричан до скоро Ленинакан на името на известния комунистически вожд, и границата с Грузия при Бавра – Ниноцминда. Пресичане на границата и посещение на замъка Кервици, пещерния град и манастирския ансамбъл Варджия – 13 етажен град, ‘изрязан’ в скалите. Настаняване в хотел „Bona Dea” 3* или подобен в Акхалтсикхе. Вечеря и нощувка.

Ден 8

Гори

Закуска и отпътуване за Тбилиси. По път екскурзия в парка Боржоми, където ще опитате известната  изворна минерална вода. Отиваме в Гори, родният град на генералисимуса Й. В. Сталин, чиято родна къща е превърната в музей. Освен него, ще видим и пещерния град Уплисцихе, съществувал през първото хилядолетие до новата ера. През него е минавал Пътят на коприната. Този древен комплекс е съхранил пещерни жилища, пекарна, винарна, античен театър. Настаняване в хотелa, вечеря и нощувка.

Ден 9

Тбилиси – Истанбул – Варна/София

За пътуващи до София ранно напускане на хотела. Трансфер до летище за полет в 10:40 ч. Пристигане в Истанбул в 12:05 ч. Излитане в 13:50 и кацане във София в 15:10 ч.

За пътуващи до Варна – освобождаване на хотела до 12:00 и свободно време за трансфер за полет до Истанбул, който излита в 17:25 и каца в 19:00. Полетът за Варна е в 01:55 ч. и пристигане във Варна в 02:55 ч.

Последни  места от София и Варна 

от СОФИЯ 1399 евро/2736 лв.
от ВАРНА 1399 евро/2736 лв

 

Пакетна Стандартна цена след 30.06.2019:

от СОФИЯ 1499 евро/2932 лв.
от ВАРНА 1499 евро/2932 лв.

 

Забележка: „Рапо Травел“ препоръчва сключване на застраховка „Отмяна на пътуване“, която покрива рисковете от загуба на суми, поради невъзможност за пътуване. Препоръчително е този вид застраховка да бъде направена в деня на авансовото плащане.

 

Цената включва:

 • самолетен билет София/ Варна – Истанбул – Тбилиси – Истанбул – Варна/София
 • летищни такси в размер на 185 евро/362 лв. (към 12.10.2018 г.). При разлика в размера на таксите към датата на издаване на билетите, съответната разлика се доплаща или връща.
 • 8 нощувки със закуски и вечери в хотели 3*
 • туристическа обиколка на Тбилиси
 • сити тур на Ереван
 • дегустация на коняк
 • климатизиран транспорт по маршрута
 • всички екскурзии и трансфери, описани в програмата
 • екскурзоводско обслужване на английски или руски език по време на тура
 • медицинска застраховка с асистанс с покритие 10 000 евро на човек на ЗК „Мондиал“
 • водач-преводач на групата от фирмата-организатор

Цената не включва:

 • лични разходи
 • входни билети за обектите в Грузия – 22 евро (заплащат се задължително предварително или на място в посочената валута)
 • входни билети за обектите в  Армения – 15 евро(заплащат се задължително предварително на място в посочената валута)
 • екскурзия „Светините на християнството” – 50 евро/98 лв.
 • екскрузия „Копието на съдбата” – 45 евро/88 лв.
 • неупоменати в програмата услуги
 • бакшиши – около 60-80 USD – заплащат се на място
 • Доплащане за медицинска застраховка за лица над 66 години – 33 лв.
 • застраховка “Отмяна на пътуването” с Евроинс – от 2% от пакетната цена. За повече информация моля, запитайте в офисите ни.

Условия за записване:

 • Минимален брой участници: 10
 • Условия за записване:
  Депозит: 400 евро/800 лв. до три дни след подписване на договор
 • Паспортен и визов режим за граждани на България, пътуващи по програмата: международен паспорт с валидност минимум 6 месеца след датата на излизане от последната дестинация.
 • Необходима ваксина: Няма изискване за задължително ваксиниране преди влизане в страните, нито специфични медицински и здравни изисквания в дестинациите по програмата.
 • Непълнолетни, пътуващи сами или само с единия родител – нотариално заверено родителско разрешение

 

Допълнителни екскурзии:

„Светините на християнството” – 50 евро/98 лв.

Отправяме се към Ананури по т.нар. Грузинска военна магистрала, построена от Русия през ХІХ век. Тя преминава през подножието на Голям Кавказ, а природните картини, които се разкриват по протежение на тази историческа пътна артерия, направо спират дъха и често са давали вдъхновение в творчеството на едни от най-известните грузински писатели, поети и художници.  Ще видим укрепения отбранителен комплекс Ананури (ХVІІ век), а от градчето Казбег на джипове ще се изкачим до храма Пресветата Троица Гергети, издигаща се на 2170 метра надморска височина. Казват, че оттук при ясно време се вижда един от най-високите планински върхове в Грузия – Казбег (5047 м).

Минимален брой участници: 10

Записва се в България, месец преди датата на отпътуване

Туроператорът си запазва правото да прави промени в реда на екскурзиите по време програмата

 

 „Копието на съдбата” – 45 eвро/88 лв.

Отпътуване за Ечмиадзин – духовен и административен център на Арменската апостолическа църква. Тук ще разгледаме Първопрестолния събор „Св.Ечмиадзин” – главната градска катедрала. Тя се счита за един от най-старите християнски паметници в Армения – построена е през ІV век след провъзгласяването на християнството като официална държавна релия и е под закрилата на ЮНЕСКО. По-нататък ще посетим руините на древния Звартнотс(VІІ век), след което следва езическият храм в Гарни – единственият съхранен до днес паметник от епохата на елинизма. Завършваме екскурзията през този ден с пещерния манастирски комплекс от църкви и гробници Гегхард (обект на ЮНЕСКО), основан през ХІІ век. В началото са го наричали Пещерния манастир, а по-късно приема името Гегхард (копието на съдбата) по преданието за римския легионер, пронизал с копие Христос, за да провери дали е предал Богу дух. По време на пътуването любезните домакини ще ни предложат да чуем и местна музика в изпълнение на инструмент, наричан дудук.

Минимален брой участници: 10

Записва се в България, месец преди датата на отпътуване

Туроператорът си запазва правото да прави промени в реда на екскурзиите по време програмата

Още интересни факти за Грузия и Армения:

Армения е най-малката от бившите съветски републики, намира се в планинската област в южен Кавказ между Каспийско и Черно море, но няма излаз на никое от тях.

Името на Армения произлиза от староперсийския Бехистунски надпис, в който името е „Армина“. На арменски наименованието е „Hayk“.

Ереван, столицата на Армения, е един от най-старите непрекъснато заселени градове в света, с население почти 1,2 милиона човека. Древното име на града е Erebuni и е първоначално заселен преди повече от  2,500 години. Много малко градове в света са постоянно населени от толкова векове, сред тях е Йерусалим, който води класацията по отношение на древността.

Арменският език е самостоятелен клон от индоевропейските езици. Арменците имат собствена азбука, която е от най-старите в света, създадена през 405 г. от св. Месроб Мащоц, който по-късно измисля също и грузинската азбука. Целта е била да се избегне асимилацията на чуждите култури от доминиращите гръцка, сирийска и персийска писменост. Арменската азбука се състои от 36 букви, а през вековете арменците добавят още 2 букви. Тя е използвана в оригиналния си вид до днес.

Връх Казбек

Връх Казбек,  висок 5047 м,  е един от най-красивите върхове в Кавказ. Разположен е в източната част на Централен Кавказ, близо до границата с Русия. Грузинското му име е Мкинварцвери, което значи „Планина с леден връх“, а осетинското – Урсхох, което значи „Бялата планина“. Най-дългата река е Кура и се простира  на дължина 1364 км през територията на страната.  В Грузия се намира и най-дълбоката пещера в света, наричана Вороня с дулбочина 2190 метра.

Тбилиси е и столица на Грузия. Градът е разположен на река Кура и е основан през 458 г. от цар Вахтанг I Горгасали. И старата, и новата част на града са изключително интересни и си заслужават посещението. Историческият център носи усещането за многовековна старинност. Над него се издига голямата метална статуя на „Майка Грузия“, държаща в едната си ръка меч, а в другата – чаша вино.

 

Също така разгледайте подобни на офертата ни за екскурзия до Грузия и Армения дестинации.

Споделете с приятели: