fbpx

Азербайджан – Земята на вечния огън

Географско положение на : държава на западния бряг на Каспийско море
Език: Азерски
Столица: Баку
Валута.: Азербайджански манат (AZN)

Туристическа агенция Рапо Травел ви предлага екскурзия до Азербайджан. Разгледайте детайли за офертата ни за незабравима екскурзия до Азербайджан по-долу.

Ден 1

София/ Варна – Истанбул

Полет от София/Варна и кацане в Истанбул.

Ден 2

Истанбул – Баку – „Дубльорът” на Дубай

Излитане от Истанбул и кацане в Баку в 05:20 ч.  Посрещане от представител на фирмата партньор и трансфер до хотелa. Следва туристическа програма в столицата на Азербайджан. По време на обиколката ще посетим старата, историческа част на града Ичери Шехер (обект на ЮНЕСКО) с крепостната стена, Двореца на ширваншаховете от ХV век, Кулата на девойката от XII век, Кервансарая, пъстрите базари и сергии със сувенири, местата, където са снимани и някои от култовите руски филми като „Диамантената ръка”. В Новия Баку, с широки булеварди и палитра от архитектурни стилове, характерни за втората половина на ХIX и началото на XX век, ще посетим Крайморския парк с Музея на килимите – единственият в света, посветен на изкуството на тъкането, Малката Венеция с водните канали и гондолите – копие на италианската перла, а след това ще продължим към футуристичния културен център Гейдар Алиев, включен в световния списък на най-удивителните сгради на ХХI век. По желание вечеря в местен ресторант срещу допълнително доплащане. Завръщане в хотела и нощувка.

Ден 3

Земята на Свещения огън

Закуска. Посещение на калните вулкани и националния археологически парк Гобустан, един от първите центрове на човешката цивилизация, където се съхраняват древни реликви и скални рисунки още от епохата на палеолита. Свободно време за обяд.
Отпътуване за полуостров Абшерон, на около 30 км от Баку, където ще посетим Атешгах – огненият храм, свидетелство за съществуването на зороастризма като една от древните религии в Азербайджан. Продължаваме към Янардаг, наричан „горящата планина”. На това място от недрата на земята изригва  газ, който при съприкосновението си с кислорода се превръща в огън.  Отблясъкът на този огън огрява склона на полуострова. Според древните исторически книги той никога не е загасвал. Завръщане в Баку. По желание вечеря в местен ресторант срещу допълнително доплащане. Нощувка.

Ден 4

Баку – Лагич – Габала

Закуска. Отпътуване за Габала – град с история на повече от 2000 години, наричан „Азербайджанската Швейцария”. По път ще минем през региона Исмайли и ще спрем в алпийското селище Лагич – средновековно градче, едно от най-известните в Кавказ,  с каменни къщи и отводнителна система от преди 1500 години. Лагич е център на редица автентични местни занаяти: грънчарство, дърворезба, килимарство, изработване на гравирани хладни оръжия, но славата си носи най-вече от медните съдове с разнообразни орнаменти, произвеждани от потомствени занаятчии. След кратка почивка ще посетим водопада „Седемте красавици”, наречен така по  едноименната поема на един от най-известните персийски поети в Азербайджан – Низами Гянджеви. Водопадътсе състои от седем каскади, пет от които са достъпни за туристи. А до него , поради трудния терен, ще стигнем с познатите на всеки българин автомобили- динозаври от времето на социализма: лади, жигулита, москвичи. Бъдете спокойни – с тях ще пътувате безаварийно!
Пристигане в Габала. По желание вечеря в местен ресторант срещу допълнително доплащане. Настаняване и нощувка.

Ден 5

Габала

След закуска ще се разходим с кабинков лифт до връх Туфанда (1660 м), където е разположен най-модерният ски курорт в Азербайджан, а и във всички страни от бившия СССР, пуснат в експлоатация през 2014 година. Недалеко от Габала се намира и селото Нидж, където ще посетим православния удински храм. Удините се смятат за потомци на съществувалата някога държава Кавказка Албания / тя няма нищо общо с балканския еквивалент/ и са успели през вековете да съхранят своята самобитна куртура и език. В Нидж ще посетим дома на удинско семейство , а след това ще разгледаме  археологическите разкопки на Стара Габала – столицата на Кавказка Албания. В края на деня сме предвидили дегустация на вино в една от най-известните винарни „Савалан“. Връщане в хотела, по желание вечеря в местен ресторант (срещу допълнително доплащане) и нощувка.

Ден 6

Габала – Шаки

Закуска. Отпътуване за Шаки – един от най-старите градове в Кавказ, на 2500 години, откъдето са  минавали керваните по Пътя на коприната. През XVIII – XIX век тук са били построени редица кервансараи, използвани не само от керваните и пътешествениците, но и за различни търговски дейности. Тук ще разгледаме Двореца на хана на Шаки, обект на ЮНЕСКО, построен през втората половина на XVIII век в традиционния за ислямската архитектура стил. Изключително постижение са прозорците с цветни витражи и орнаментиката, украсяващи фасадата на двореца. След обяд ще посетим селото Киш, където живее древен кавказки народ. Тук се намира  албанска християнска църква, където са изложени  артефакти от различни исторически епохи. Специално място е отделено на смелата хипотеза на прочутия изследовател и пътешественик , норвежецът Тур Хейердал, посетил Киш няколко пъти. По скалните рисуники в Гобустан и други преки или косвени доказателства той съзира общ корен между жителите на Азербайджан и Скандинавия! Настаняване в хотел в Шаки. По желание вечеря в местен ресторант срещу допълнително доплащане. Нощувка.

Ден 7

Шаки – Баку

Закуска. Посещение на местния източен пазар в Шаки и отпътуване за Баку. Пристигане в столицата и настаняване в хотела. Свободно време.По желание Гала вечеря в ресторант с жива фолклорна музика срещу допълнително доплащане. Вечерна екскурзия „Огньовете на Баку”, която ще ни отведе на панорамната площадка със страхотен изглед към нощния Баку и Каспийския залив. Тук ще може да наблюдаваме отблизо и на живо невероятните цветови превъплъщения на трите огромни небостъргача, наречени Кулите на пламъка. Днешният символ на азербайджанската столица. Завръщане в хотела и нощувка.

Ден 8

Баку – Истанбул

Закуска. Свободно време за разходка из града и шопинг. Трансфер до летището за полет до Истанбул.

Ден 9

Истанбул – София/ Варна

Излитане от Истанбул за София/Варна

Пакетна ЦЕНА за РАННО ЗАПИСВАНЕ до 31.07.2019

от СОФИЯ 1199 евро/2345 лв
от ВАРНА 1199 евро/2345 лв

 

Пакетна Стандартна цена след 31.07.2019:

от СОФИЯ 1299 евро/2541
от ВАРНА 1299 евро/2541

 

Забележка: „Рапо Травел“ препоръчва сключване на застраховка „Отмяна на пътуване“, която покрива рисковете от загуба на суми, поради невъзможност за пътуване. Препоръчително е този вид застраховка да бъде направена в деня на авансовото плащане.

 

Цената включва:

 • Самолетен билет с Турски авиолинии София/ Варна – Истанбул – Баку – Истанбул – София/ Варна
 • Летищни такси в размер на 470 лв. към 11.01.19 г. Точният размер се фиксира в момента на издаване на билетите. При промяна на стойността на летищните такси разликата се доплаща.
 • Трансфери летище – хотел – летище
 • 6 нощувки със закуски
 • Климатизиран транспорт по маршрута
 • Местни екскурзоводи с обслужване на руски/ английски език
 • Медицинска застраховка за периода на пътуване на ЗК „МОНДИАЛ“ с лимит на отговорност 10 000 евро
 • Водач – преводач от фирмата-организатор

Цената не включва:

 • Виза за Азербайджан – 30 EUR/60 лв. към 11.01.2019
 • Входни такси за обектите по програмата:  Ичери Шехер, Кулата на девойката, двореца на ширваншаховете, музея на килимите, центъра Гейдар Алиев, Атешгах, Янардаг, музей Гобустан, Музей Лахич, Църквата Нидж, Габала, лифт в Туфанда, Савалан, ханския дворец в Шаки, зимната резиденция на хановете в Шаки, Кервансарая в Шаки, църквата в село Киш,  около 75 USD в зависимост от валутния курс към момента на пребиваването и се заплащат на място
 • Доплащане за 6 вечери в местни ресторанти – 114 USD
 • Доплащане за медицинска застраховка за лица над 66 години – 18 лв.
 • Лични разходи, включително напитки по време на храненията
 • Напитки по време на храненията
 • Бакшиши – по 5 USD на ден – заплащат се на място при пристигане.

Условия за записване:

Минимален брой участници: 10

Депозит: 30% от пакетната цена
Доплащане: не по-късно от 45 дни преди датата на отпътуване

Паспортен и визов режим за граждани на България, пътуващи по програмата: международен паспорт с валидност минимум 6 месеца след датата на излизане от последната дестинация.

Необходима ваксина: Няма изискване за задължително ваксиниране преди влизане в страните, нито специфични медицински и здравни изисквания в дестинациите по програмата.

Визата за Азербайджан е електронна. При записване се предоставя формуляр, който да попълните с вашите данни, след което фирмата кандидатства от ваше име за виза.

Непълнолетни, пътуващи сами или само с единия родител – нотариално заверено родителско разрешение.

 

Хотели по програмата:

Баку –  „Divan Express Baku ” 4* – http://www.divan.com.tr/divan-express-baku/en /или подобен/

Габала –  „Qafqaz Karvansaray Boutique Hotel“ 4* – https://qafqazhotels.com/en/hotels/qafqaz-karvansaray-hotel /или подобен/

Шаки –  „Sheki Palace“ 4*  – http://www.shekipalace.az/) /или подобен/

Още интересни факти за Азербайджан:

Азербайджан в превод означава Земята на вечния огън. Страната се намира на западния бряг на Каспийско море – най-голямото солено езеро на планетата. Езерото, чиито нефтени запаси сътвориха новия, супермодерен облик на азербайджанската столица и днес Баку удивително напомня стремглавия възход на арабската перла Дубай. В същото време тази страна удивлява с уникални пейзажи и наследство от древни времена, с гостоприемство, така характерно за Ориента. Оттук е минавал Пътят на коприната, тук се намират най-многобройните кални вулкани в света, а газовите находища са в основата на легендарните огнени храмове. Скални рисунки от дълбока древност, подобни на тези в родната ни пещера Магурата, дворци и кервансараи, традиции в килимарството, художествените занаяти и фолклора, най-сетне и вкусната храна допълват образа на тази неголяма азиатска страна с население малко над 9 милиона. Да вземем самолета и да бъдем нейни гости…

 

Също така разгледайте подобни на офертата ни за екскурзия до Азербайджан дестинации.

Споделете с приятели: