Независимо дали пътуваме на близо или на далеч, за кратко или дълго, по работа или за развлечение, винаги оправянето на багажа ни е цяло приключение.

 Всичко ли взех? Ще ми стигне ли мястото? Дали не надвиших килограмите? Ами това ако се разлее? А онова да не се счупи?

Тези въпроси кънтят в главата ни до момента, в който не пристигнем и разопаковаме всичко. За да ви спестим поне част от това притеснение сме събрали някои полезни съвети, с които да улесните всяко свое бъдещо пътуване.

Да започнем с ръчния багаж:

  1. Пригответе си малка чантичка/несесер с неща от първа необходимост.

Всички мразим неудобството от това да ровиш в чантата, в търсене на слушалките си останали на дъното, или още повече на бордната си карта, докато зад теб се реди опашка от бързащи, недоволни пътници. Най-удобното решение на този проблем е именно да подготвите малка чантичка или несесер, лесно побиращ се най-отгоре в раницата или дамската ви чанта. В него сложете само най-важните и най-вадените неща за вашия полет като например телефон, документи, бордна карта, слушалки, зарядно, химикалка, дъвки, вазелин или каквото вие търсите често в чантата си. По този начин не само пестите време в търсене на тези неща, но можете да увеличите удобството си по време на полета, като приберете голямата си раница/чанта в багажното отделение над вас и да оставите в себе си само компактния несесер с всичко, което ще ви е нужно.

  1. Слагайте тежките си принадлежности в долната част на ръчния куфар.

Няма нищо по-неприятно от това да трябва непрестанно да придържаш ръчния си багаж, защото е небалансиран. Малко хора се сещат, че за да избегнем това, трябва да наредим тежките неща, като обувки например, в долната част на куфара при колелцата. Така ще сте сигурни, че ръчният куфар няма да има нужда от непрекъснатата ви подкрепа.

Продължаваме с големия багаж:

  1. Подредете чантичка за бърза помощ предварително.

Никога не можем да сме прекалено предпазливи, когато става дума за здравето ни, но често се случва да забравим за някой важни неща, докато сме натоварени с планирането на целия багаж. За това ще ви споделим как да се улесните и да сте сигурни, че всеки път носите със себе си всичко необходимо за вашето здраве.

Отделете време на спокойствие и подгответе компактна чантичка за „бърза помощ“ с всички медикаменти, лепенки, превръзки и каквото прецените за нужно. Дръжте я в готовност за всяко пътуване, като просто я слагате в куфара и забравяте за притеснението.

  1. Измислете и планирайте облеклото си предварително.

Колко пъти сте препълвали куфара си, и въпреки това, когато пристигнете няма какво да облечете? Лесно и удобно решение, което ще ви спести време в чудене както и ще ви спести място в куфара е планирането на облеклото или „аутфита“ за всеки ден/повод от пътуването ви. Така ще сте подготвени и ще знаете какво да облечете всеки ден, за всяка вечеря или за всяка екскурзия.

Трик: Винаги взимайте с вас един допълнителен „аутфит“ за всеки случай.

Трик: (за дамите): Знаем, колко е трудно да не вземеш със себе си всичките 10 чифта обувки и чанти в 10 цвята. Но, когато сме рестриктирани от място в багажа, можем да заложим на обувки и аксесоари в неутрални цветове, които да отиват с всяка една планирана визия.

  1. Вземете лека торба за мръсни дрехи.

На всички ни се е случвало да останат необлечени дрехи от багажа, които в последствие сме принудени да сложим непосредствено до мръсните дрехи и бельо. За да избегнете това, винаги взимайте със себе си поне един плик за мръсни дрехи чрез който да можете лесно да отделите дрехите си в края на пътуването.

Трик: Ако сте забравили, проверете гардеробите на хотела или попитайте за такъв плик на рецепция, почти навсякъде ще ви предоставят.

Трик: Най-добре е да вземете дори два плика, един за дрехите ви, друг за бельото за най-оптимално разделение.

  1. Купете си органайзери за багаж.

Така наречените разделители или органайзери са изключително полезни, когато искаме да оптимизираме пространството в куфара, с което разполагаме, но и да улесним себе си при опаковане и разопаковане на багажа. Прибирайки всичко в определен раздел, предотвратяваме шансът някоя вещ да се счупи или някоя течност да се разлее върху дрехите ни. Още, по този начин можете да избегнете докосването на един тип багаж, с друг, например обувките ви и бельото могат да са напълно изолирани от всичко друго.

  1. Предотвратете бижутата си от оплитане.

Дами, най-досадното чувство е когато пристигнеш на дългоочакваната почивка, приготвиш се за прекрасна вечеря и пристъпвайки към финалните детайли виждаш, че перфектната огърлица за облеклото ти е или едната обеца ти липсва. Ето как да избегнем това неудобство: откопчайте колието и промушете едната страна през обикновена сламка, след това закопчайте с другата. Не е нужно да използвате цяла сламка, дори половин дължина ще ви спаси от оплитане. А за да останат обеците ви по двойки, използвайте копчета, през чиито дупки да ги промушите. Така ще сте сигурни, че винаги имате бижутата, с които да завършите тоалета си.

  1. Използвайте контейнери за пътуване за козметиката си.

Всички сме виждали „травел сайз“ контейнерчета с обем под 100 мл, които биват промотирани при пътуване само с ръчен багаж. Малко хора обаче се сещат че тези контейнерчета са с напълно достатъчен обем за да ви свършат работа дори и за по-дълго пътуване и продукти, които слагате в големия си багаж. По този начин, не само ще спестите място и килограми от тежки и обемни стъклени опаковки, но можете и да подготвите готов за пътуване несесер с тоалетни принадлежности. Така можете лесно, без да мислите просто да го местите от куфара си и обратно когато пътувате.

Трик: Увийте стреч фолио около капачката на всяка течност за да сте сигурни, че няма да се разлее.

Трик: Пазете тестерите на парфюми, които иначе бихте изхвърлили за вашите пътувания. Така можете да разполагате с разнообразие от аромати, без да носите обемните стъклени парфюми от вкъщи.

И нека завършим с два по-технически съвета:

  1. Поискайте да сложат стикер „чупливо“ на вашия багаж.

Ако искате вашият куфар да получи ВИП обслужване, поне до колкото може, поискайте на гишето за регистрация да му поставят стикер „чупливо“.  Дори и да нямате чуплива вещ това ще подсигури по-внимателно транспортиране на куфара ви (да се надяваме) както и означава, че багажът ви ще бъде свален първи от самолета и няма да чакате дълго за да си го получите.

  1. Направете си списък с всичко, което трябва да вземете.

Лесно е да забравим нещо когато стягаме багаж, тъй като мислим за всичко едновременно. Отделете малко време на спокойствие и направете списък, по който да следите дали наистина сте взели всичко от което имате нужда за вашата почивка.

Вече единственото, което ви липсва, е самата почивка!

 

Споделете с приятели: