Понякога попадаш на места, на които времето те пренася стотици години назад. Успяваш да уловиш аромат, който остава сладък привкус от видяното – толкова много величие и толкова много красота!

С “Добре дошли!” ни посрещнаха в Лима – отправна точка на нашето пътешествие по пътя на древните цивилизации.

Дванадесет дни, в които накратко ще опиша местата, които успяхме да посетим, гледките, на които се насладихме и най-вече ще се опитам да предам  емоциите, които изживяхме по тези древни места, наситени с много история, която може да задоволи и най-любознателния пътешественик.

Ден втори от нашето пътуване по следите на древните цивилизации- спирката е Арекипа или още наричан “Белия град“, заради белите вулканични камъни, използвани за строежа на великолепни храмове, колониални къщи и дворци.

Ден трети от нашето пътуване и посоката е Каньона Колка- смятан за най-дълбокия каньон в света. Величествен, грандиозен, с неописуемо красив ландшафт.

Завърши още един ден, наситен със спиращи дъха гледки и незабравими емоции.

Ден 4 от нашето пътуване – рано призори посрещнахме изгрева на слънцето над величествените Анди и се насладихме на уникалната гледка към каньона „Колка“. По-късно се отправихме по пътя, който ни отведе до „Круз Дел Кондор“ – мястото с най-забележителните пейзажи където видяхме елегантния полет на кондора – тази огромна птица, чиито криле достигат до 3 м. Дълго се възхищавахме на величествения му полет- емоция, която никой от нас няма да забрави!

Ден 5 от нашето пътешествие – рано сутринта се отправихме на екскурзия до най-високото планинско езеро в света- Титикака. С моторни лодки стигнахме до островите Урос и Такиле. Племето Урос е част от етноса Аймара, което живее на изкуствено създадени острови от плаващи тръстики – „тотора“. От там потеглихме към хълмовете на остров Такиле, известен с археологическите си разкопки. Основната дейност на острова са ръчно тъканите текстилни произведения, отразяващи сцени от бита и ежедневието на местното население.

Ден 6 от нашето пътуване е град Куско! Днес следобед ще се отдадем на заслужена почивка и лежерна разходка из града. Предстоят ни предизвикателствата на Свещената долина и Мачу Пикчу. Дано и времето бъде с нас!

Ден 7 от нашето пътуване – запознахме се с пред-испанското и колониално наследство на град Куско. Научихме за „Коричанча“ – древно място за поклонение към бога на инките- Слънцето, където се намира манастирът „Санто Доминго“.

Разходихме се по централния площад на града и посетихме катедралата, комплексите на инките Кенко, Тамбомачай, и Пука Пукара. Изкачихме се и до внушителната крепост „Саксайхуаман“ – стратегически построена на хълм с изглед към града, известен със своите външни стени, изградени от огромни камъни, нарязани и сглобени със зашеметяваща точност.

Ден 8 и 9 – Свещената долина на инките!

Завърши още един живописен тур – видяхме важни археологически находки и се запознахме отблизо с бита и обичаите на инките. Посетихме град Чинчерос и продължихме до Марас – живописно селище, заобиколено от красиви пейзажи. Впечатлени останахме и от още една забележителност от периода на инките-характерните овални тераси, които дават възможност за обособяване на различни микроклимати, подходящи за отглеждане на разнообразни селско-стопански култури.

Днес се докоснахме до едно от най-вълнуващите преживявания в света- магията „Мачу Пикчу“! Приключението започна с влак, по един от най-красивите железопътни маршрути в света, който преминава през живописните пейзажи на Андите. Насладихме се на тучно-зелената джунгла, по пътя към град Агуа Калиентес. От там зигзагообразен път ни отведе към древната крепост. Към днешна дата обектът е едно от седемте чудеса на света. Разходихме се през галериите и коридорите на крепостта, за да видим архитектурното величие на империята на инките, и се насладихме на това уникално място. Почувствахме мистичната енергия и природната красота – Беше едно невороятно преживяване!!! На връщане видяхме и още две забележителности от периода на инките – едноименните солни полета и уникалните овални тераси на Морай.

Ден 10 от нашето пътуване ни върна отново в Лима. В този колоритен град, групата ни ще се отдаде на заслужена почивка. Имаме два дни, в които ще се насладим на градското ежедневие и на изключителната местна кухня. Наситени с много впечатления и емоции бяха изминалите дни за нас и е време за отмора преди дългия път към дома!

Днес, ден 11 от нашето пътуване прекарахме разхождайки се из Лима. Отидохме до зоологическата градина – един невероятен парк, богат на множество различни животински видове и прекрасна тучно зелена растителност. Отбихме се и до градския музей за автомобили (останахме много впечатлени от богатата колекция), а на връщане се насладихме на океана под залязващите слънчеви лъчи.

На път към дома!

 

Да споделиш спомени и емоции от едно пътуване като това е все едно да го преживееш отново!

Споделете с приятели: