Всеки от нас е свикнал да празнува Коледа по свои собствен начин, не само според обичаите на народа си, но и според семейни традиции. Е, когато разберете как празнуват някои народи така познатия ни празник, ще сте толкова учудени, че може и самите вие да добавите по нещичко към вашето празнуване. А ето какви са те:

Швеция

В Швеция например всяка година на едно и също място се строи масивна сламена коза символизирайки традиционнията козел Юле от древнитв шведски езически фестивали.

Исландия

Исландия празнува цели 13 Коледни дни, като всяка вечер преди Коледа исландските деца се посещават от 13-те така наречени Yule Lads – това са местните „пакостници“. Ако децата оставят обувките си до прозореца преди лягане, „пакостниците“ оставят бонбони, ако легнат с обувки в леглото обаче, на сутринта намират гнили картови за непослушанието си.

Норвегия

В Норвегия коледният сезон, наречен julebord, започва на 3 декември, като местните барове и ресторанти пълнят през целия месец. Семействата празнуват Малката Коледа на 23 декември като всеки има свой собствен ритуал за деня, който може да включва украсяване на дървото, правене на джинджифилова къщичка и ядене на risengrynsgrøt (горещ оризов пудинг).

Филипините

Всяка година град Сан Фернандо провежда така нареченият фестивал на гигантските фенери или Ligligan Parul. Тези фенери осветяват цялото небе по Коледните празници символизирайки Витлеемската звезда.

Япония

Въпреки че само един процент от Японските граждани празнуват Коледа, нацията успява да измисли интересен и вкусен начин да отпразнува. Вместо да се съберат около масата за вечеря с пуйка, семействата се отправят към местното КФС. Традицията започва през 1974 г. след изключително успешна маркетингова кампания, наречена „Kurisumasu ni wa kentakkii!“ или „Кентъки за Коледа!“ чрез която веригата за бързо хранене се превръща в коледна традиция за Японците.

Холандия

Подобно на Исландия, холандските децата поставят обувка до комина или задната врата  за пристигането на Дядо Коледа и се събуждат на коледната сутрин, за да намерят вътре лакомства като джинджифилови човечета, марципан и шоколадови букви.

Мексико

Навсякъде в Мексико членовете на Църквата играят Овчарски пиеси, за да преразкажат коледната история. Мексиканският коледен сезон започва в началото на декември с Лас Посадас, религиозен марш, който пресъздава пътуването на Мария и Йосиф. Живите червени цветя на коледната звезда се използват и в празнични аранжировки за украса в цялата страна.

Ирландия

Като приветлив символ на топлина и подслон за празничния сезон Ирландците оставят висока червена свещ на предния прозорец през нощта. Традиционната коледна храна в Ирландия често включва домашно приготвена печена гъска, зеленчуци, боровинки и картофи.

Швейцария

Швейцарските семейства правят свои собствени адвентни календари за празничния сезон. Тези календари се подаряват на децата като изненада или се правят заедно като забавна дейност. Прозорчето за всеки ден разкрива нова изненада или лакомство, а най-големия подарък е разбира се на Бъдни вечер.

 

Въпреки, че всяка култура има своите уникални традиции и вярвания, Коледа е празник, който топли душите на всички нас! Рапо Травел ви пожелава весели празници, изпълнени с любов, щастие и вкусни трапези!

Споделете с приятели: