С пристигането на месец Ноември ни обзема едно празнично чувство. Това, което ни кара да не искаме нищоповече, от това се увием в одеяло с чаша горещ шоколад пред камината. Да усетим уюта, на фона на блестящите коледни светлини. Има едно място, на което можем да пренесем този домашен уют навън – европейските коледни базари.

Ето и някои от най-впечатляващите, които трябва да посетите тази зима:

Мюнхен, Германия

Най-старият базар в града, датиращ от 14-ти век, обещава празнична баварска музика, занаятчийски работилници, пекарни в които възрастни и деца могат да се включат. А като допълнение към коледния дух има и впечатляваща 30-метрова коледна елха.

Тиволи Гардънс, Копенхаген

Коледният базар на Tivoli Gardens е със светлинното си шоу, пълно с цвят, музика, огън, дим, лазери и вода. Светлините можете да се видите най-добре от моста над езерото Тиволи, преди или след като сте обиколилипазарните сергии.

Зимните чудеса на Брюксел, Белгия

Brussels Winter Wonders идеално ще угоди на желанията на цялото семейство. Любителите на пазаруването могат да се радват на изобилие от щандове и магазини, докато тези, търсещи по-вълнуващо преживяване, могат да открият много атракции – от въртележки и виенски колела до напълно зимна ледена пързалка.

Wenceslas & Old Town Markets, Прага, Чехия

Намиращи се на склона на Вацлавския площад и на Стария градски площад, тези два пазара включват разнообразие от занаяти – от стъклария до дървени играчки, а да не говорим за световноизвестната чешка бира.

Залцбург, Австрия

Ако посетите този базар в събота следобед в навечерието на Коледа ще разберете защо той е по-магичен от останалите. Групи от „Christkind“ се разхождат из пазара между 15.30 ч. и 18.30 ч. в бели и златни одежди, допълнени с пернати крила, за да направят ангелско представление за всички присъстващи.

 Виенски Коледен Базар, Виена, Австрия

Впечатляваща част от базара са огромната пързалка за кънки, разходките с елени за деца и класическата сцена на Рождество Христово. А и все пак празничният дух във Виена е ненадминат. Обиколете блестящите 151 щанда пред кметството и невероятно украсената градина.

Страсбург Christkindelsmärik, Франция

Считан за най-стария в цялата страна, Christkindelsmärik в Страсбург се състои от повече от 100 дървени хижи, всяка от които е по-ярко осветена от предишната. Това е най-важният пазар в града и е идеален за закупуване на пресни сладкиши, бира, греяно вино и вкусни елзаски сладкиши.


А какво да опитате по европейските коледни базари?

Препоръчваме ви да се отправите към коледните базари на празен стомах, тъй като ще ви посрещнат с изобилие от солени и сладки лакомства, както и топли напитки за да се сгреете. Разбира се всеки град има своите отличителни рецепти, но ето и един кратък списък с подбрани от нас храни и напитки, които ще видите навсякъде и не трябва да пропускате:

Bratwürst (немски наденички)

Предлагат се във всякакви форми и дължини, подправени с местни вкусове и сервирани в кифличка.

Reibekuchen (пържени картофки)

Както наденичките, всеки пазар и регион има свой собствен подход към приготвянето им, но никога няма да ви оставят разочаровани.

Раклет (сирене) и Smažený sýr (запечено сирене)

Идеалните добавки към всяко друго солено ястие, което изберете да пробвате и блаженство за всеки любител на сирената.

Schupfnudeln

Фиде, което се приготвя с кисело зеле и шпик (свинско).

Lebkuchen (джинджифилови сладки)

Така наречения Лебкухен е оригиналната немска версия на джинджифиловите сладки (най-хубави с пресни и топли). Можете да ги намерите украсени с глазура и опаковани в термосвиваема опаковка за страхотни подаръци.

Trdelník / Baumstriezel (коминни торти)

Този чешки специалитет представлява дълга дебела лента от тесто, покрита със захарна орехова смес, увитаоколо дебел цилиндър.

Glühwein / Svařák (греяно вино с подправки)

Нито едно посещение на коледен базар не е завършено без топла напитка в коледна чаша. Glühwein или Svařák е червено вино загрят със захар и подправки и ще стопли не само ръцете но и душата ви.

Eierpunsch (яйчен пунш)

Представете си алкохолен ябълков щрудел. Тази напитка се прави от яйчни жълтъци, бяло вино, подправки, ванилия, цитрусов сок, ром и заливка от сметана.

Дано сме успели да запалим пламъка на коледните празници и във Вас!

 

Споделете с приятели: